Rechtbank Zutphen


Schrijvende rechter biedt rijdende rechter boek aan

Zutphen, 5 november 2009 - Tijdens het symposium `Maakt de buurtrechter het verschil' overhandigde de Zutphense kantonrechter mr. Hans Smulders zijn boekje aan de rijdende rechter, mr. Frank Visser. Het boekje `Bij de rechter op schoot' bundelt de columns die hij afgelopen jaar in dagblad de Stentor heeft geschreven. Als de schrijvende rechter geeft hij een verfrissende kijk op alledaagse taferelen in de rechtzaal.

Buurtrechter
Tijdens het symposium kruisten mr. Frank Visser en prof. mr. Hans den Tonkelaar (vice-president rechtbank Arnhem en bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen) de degens over de noodzaak van een buurtrechter.

vlnr: Rijdende rechter mr. Frank Visser, prof. mr. Hans den Tonkelaar, schrijvende rechter mr. Hans Smulders
Vlnr: mr. Frank Visser, prof. mr. Hans den Tonkelaar, mr. Hans Smulders.

Beiden waren het eens dat de rechter als laatste rechtsmiddel moet blijven en juridische beslissingen moet nemen. De rechter kan niet op de stoel gaan zitten van bijvoorbeeld de wijkagent, de buurtbemiddelaar of mediator. Want zoals vaak te zien is op televisie bij de rijdende rechter, hebben de meeste rechtszaken een dieper liggend (persoonlijk) probleem tussen de partijen waar de rechter niets aan kan of mag doen. De rechter neemt een juridische beslissing, niet gebaseerd op emoties.

Open dag
Het symposium is georganiseerd in het kader van de Week van het Recht en de Open Dag van de Rechtspraak. Zaterdag 7 november van 10.00
-16.00 uur is de landelijke Open dag van de Rechtspraak 2009. De rechtbank Zutphen, Martinetsingel 2, opent op die dag haar deuren onder het motto "De rechter maakt het verschil".

Bezoek deze dag verschillende nagespeelde zittingen. Daarna kunt u vragen stellen aan de rechter. Hoe komt hij of zij tot dat oordeel? U krijgt bij binnenkomst een programma waarmee u zelf uw route langs de activiteiten bepaalt. Ook is er een informatiemarkt waarop organisaties, werkzaam op het terrein van het recht, zich presenteren. Of neem een kijkje in het cellencomplex waar de parketpolitie uitleg geeft over de bewaring van verdachten. `Bij de rechter op schoot' zal tijdens de Open Dag te koop zijn.

Zie het totale programmaoverzicht van de rechtbank Zutphen of als u het totaalplaatje van de Open Dag wilt zien, kijk dan op http://www.opendagvanderechtspraak.nl/.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 5 november 2009