ABN AMRO geeft kunstwerken DSB Bank vrij voor expositie in CODA Apeldo

05/11/2009 17:14

CODA

PERSBERICHT

datum

5 november 2009

Na beslaglegging kunstwerken DSB

werken Silvia B. door ABN AMRO vrijgegeven voor expositie CODA Museum

Door de val van de de DSB bank en de beslaglegging van kunstwerken door ABN AMRO in het Scheringa Museum dreigde CODA twee topstukken mis te lopen voor de tentoonstelling De aard van het beest - dieren als spiegel van de ziel. CODA Museum heeft vanmiddag de toezegging gekregen dat de twee werken van Silvia B. uit de inbeslaggenomen collectie vrijgegeven worden voor deze expositie waarvan de opening op zaterdag 7 november om 15.00 uur is in het CODA Museum in Apeldoorn. ABN AMRO vindt het toch van belang dat de Nederlandse bevolking de kans krijgt deze kunstwerken in deze tentoonstelling te zien.

De werken 'Andrew & Anubis' en 'Le petit monde' zijn nu nog als onderpand in bezit van ABN AMRO maar worden morgen opgehaald om deel uit te maken van deze bijzondere tentoonstelling.. CODA communiceert het beeld Andrew & Anubis van kunstenaar Silvia B. groots in al haar uitingen zoals op het tentoonstellingsaffiche. Samensteller van de tentoonstelling Jos van Doorn is daarom dolblij met deze toezegging van ABN AMRO. "Via het Scheringa Museum onderhouden we nauw contact over de condities waarop de werken vrijgegegeven worden".

Fantasiedierenbos

In de tentoonstelling De aard van het beest - dieren als spiegel van de ziel ziet men voor het eerst in deze 21ste eeuw een overzicht van 19 eigentijdse Nederlandse kunstenaars voor wie het dier een belangrijke rol speelt in het beeldend werk. Een fantasiedierenbos met geassembleerde beelden, samengesteld uit de meest uiteenlopende materialen en veelal via door de kunstenaars zelf ontwikkelde technieken. De dieren vertellen, net als in vroegere fabels, levenslessen en geven een reflectie op de huidige samenleving. Naast de knap gemaakte buitenkant, boeit ook de boodschap die de kunstwerken verbeelden. Waarom zijn juiste deze dieren gekozen? Wat is hun verhaal? Wat laten ze ons zien?

Genieten en gruwelen

Voordat de bezoeker zich in een wereld vol hedendaagse kunst begeeft, wordt hij verrast door een groots rariteitenkabinet met talloze culturele gebruiksvoorwerpen die van dieren zijn gemaakt of waarin dieren een rol spelen. CODA brengt de bezoeker oog in oog met een cultuurgeschiedenis van artefacten en gebruiksvoorwerpen van vroeger waarin stukjes dier verwerkt zijn. Soms een heel beest tegelijk.

In debat met Marianne Thieme

In het kader van deze tentoonstelling wordt een viertal debatten Door de ogen van georganiseerd. Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, bijt op donderdagavond 12 november om 20.00 uur het spits af. Samen met gastcurator Jos van Doorn en filosoof Marcel Becker becommentarieert zij de tentoonstelling en gaan onderling en met het publiek in debat. Kunstcritica Anne Berk geeft op vrijdagavond 27 november haar mening. Fokko Spoelstra, wethouder cultuur van de Gemeente Apeldoorn, doet dit op vrijdag 11 december. Donderdag 21 januari is de laatste editie van deze serie met kunsthistoricus Ron Augustus. Belangstellenden kunnen zich via de internetsite van CODA aanmelden voor deze debatten en GRATIS deelnemen en kaarten reserveren.

En er is nog meer te doen rond dit dierlijke thema. In samenwerking met poppodium en filmtheater Gigant in Apeldoorn draaien er films voor volwassenen en kinderen. Zijn er speciale Kinderateliers en is er een avontuurlijk sporenonderzoek voor kinderen vanaf 5 jaar. Wie op zondagochtend graag eerst even een frisse neus wil halen, reserveert het Beestachtig Winterarrangement. Op pad om dieren te kijken met de boswachter van Natuurmonumenten met commentaar van beeldend kunstenaar Jos van Doorn. Daarna brunchen in CODA met een rondleiding door de tentoonstelling.

Voor informatie, tijden en reserveringen: www.coda-apeldoorn.nl

Openingstijden CODA Museum:

Dinsdag, woensdag, vrijdag: 10.00 - 17.30 uur

Donderdag: 10.00 - 20.30 uur

Zaterdag: 10.00 - 17.00 uur

Zondag: 13.00 - 17.00 uur

Maandag gesloten


---

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.coda-apeldoorn.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,