Gemeente Zevenaar


07-11-2009: Koninklijke Onderscheiding Jan Keultjes.

Op vrijdag 6 november is de heer J.N.M. Keultjes gedecoreerd. Hij is door Hare Majesteit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn grote verdiensten voor de natuurontwikkeling en het milieubeheer in Zevenaar en omgeving.

Jan Keultjes (71) is bijna 40 jaar lid van de Stichting Werkgroep Leefklimaat Zevenaar. Hij heeft een groot inlevingsvermogen voor de standpunten van anderen en gaat genuanceerd om met de verschillende belangen die in het geding zijn als het gaat om natuur en milieubeheer. Zo zag hij kans de belangen van boeren te verenigen met het belang van natuur en milieu.
De heer Keultjes is waarnemer voor de Stichting Reptielen-, Amfibieën- en Vissenonderzoek (RAVON). Hiervoor ging hij vele avonden op pad om in het Rijstrangengebied en de Loowaard waarnemingen te verrichten aan amfibieën.
Jan Keultjes was een van de initiatiefnemers van de âOoij mot blievenâ en de oprichting van de politieke beweging Landelijk Zevenaar. Daarnaast was hij jarenlang lid van de werkgroep MâOoy Oud Zevenaar. In die hoedanigheid was hij initiatiefnemer voor verschillende kleinschalige natuurontwikkelingsplannen.

Namens de natuur- en milieuorganisaties was hij bijna 10 jaar adviserend lid van de Landinrichtingscommissie Gelderse Poort Oost.

Vanaf de oprichting in 1981 was de heer Keultjes bestuurslid van het Liemers Museum, tot op de dag van vandaag is hij vrijwilliger van dit streekmuseum in Zevenaar. Hij heeft meegewerkt aan de oprichting van de afdeling archeologie van het museum. Jan Keultjes is schilder van beroep, die achtergrond kwam hem goed van pas bij het restaureren van museumstukken en glas-in-lood.

De versierselen die bij deze benoeming horen, zijn uitgereikt door burgemeester De Ruiter tijdens de opening van het seizoen van het vrijwillig landschapsonderhoud.