Ingezonden persbericht


VISUAL ARTS | TENTOONSTELLING
()

Vocabulary Lesson

Deelnemende kunstenaars:
CORO (Egle Budvytyte, Goda Budvytyte & Ieva Miseviciute) ()

Opening zaterdag 7 november 2009, 19.00 uur (Museumn8)

Tentoonstelling t/m zondag 20 december 2009
Locatie: SMART Project Space, Arie Biemondstraat 111, Amsterdam

Egle Budvytyte, Goda Budvytyte & Ieva Miseviciute, Vocubulary Lesson, video still, 2009

Vocabulary Lesson lijkt op het eerste oog een videoclip maar blijkt een verrassend samenspel tussen minimale geometrische vormentaal, een beperkt kleurenpalet en hoekige bewegingen in de geest van het absurde of extravagante. De esthetiek van het werk verwijst naar elementen uit vroege Avant-garde bewegingen als DADA en Constructivisme, maar ook naar de recentere maniërismen van de Vogue dans.

Het oefenen en optimaliseren van onze individuele vaardigheden om ons te representeren en het beste voor de dag te komen staan in dit werk centraal. Het idee van de performatieve kracht van het rollenspel en het leren 'iemand' te zijn wordt op lichtvoetige wijze opgeroepen, met daaraan toegevoegd een ambigue symboliek en verwijzingen naar onbekende rituelen.

Vocabulary Lesson is een nieuw project van het in Amsterdam gevestigde kunstenaarscollectief CORO (Egle Budvytyte, Goda Budvytyte & Ieva Miseviciute) voor de projectruimte van SMART Project Space.

Het CORO collectief ontwikkelde de afgelopen vier jaar interdisciplinaire werken waarin strategieën uit performance en de beeldende kunst zijn samengebracht. Hun projecten omvatten onder meer publicaties, installaties, radio opnames, performances en video's. CORO heeft werk gerealiseerd in het CAC in Vilnius en in het voormalig Paleis van Radvilai, Vilnius en nam deel aan groepstentoonstellingen bij Fondazione Sandretto Rebaundengo, Torino, Italië en Brewery Art Centre, Kendal, Engeland. Vocabulary Lesson wordt gelijktijdig getoond in SMART Project Space, Amsterdam en het Swiss Institute in New York, in de context van Performa 09, de International Biennial of New Visual Art Performance, New York.

SMART Project Space wordt ondersteund door: Mondriaan Stichting; Gemeente Amsterdam; Bureau Broedplaatsen; Stichting DOEN; Nederlands Fonds voor de Film; Prins Bernhard Cultuurfonds; VSBfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunsten. Vocabulary Lesson is mogelijk gemaakt door extra ondersteuning van het Nederlands Fonds voor de Film. ()