Ingezonden persbericht


CODA
PERSBERICHT

Dieren als spiegel van de ziel

datum


1 september 2009

Kunstzinnige beestenboel met bedoeling in CODA Museum

De aard van het beest ­ Dieren als spiegel van de ziel is een fascinerende tentoonstelling die van 7 november 2009 t/m 7 februari 2010 in CODA Museum Apeldoorn te bezoeken is. Een bijzondere tentoonstelling, waarin het dier centraal staat. Werken van zo'n 17 Nederlandse kunstenaars vormen een prachtig

fantasiebos vol ruimtelijke kunstwerken. De werken zijn samengesteld uit de

meest uiteenlopende materialen, veelal via door de kunstenaars zelf ontwikkelde

technieken. De dieren vertellen, net als in vroegere fabels, levenslessen en geven

een reflectie op de huidige samenleving. Boeiend, persoonlijk en prikkelend.

Toegankelijke verbeelding
Volgens samensteller en gastcurator van deze tentoonstelling Jos van Doorn, leven we in een tijd waarin alles in beweging is. "Inhoud en vorm van kunst mogen weer kloppen.

Het hoeft niet altijd meer zo abstract te zijn. Achter het beeld schuilt een zichtbaar idee. Of bij de aanschouwer hetzelfde denkbeeld ontstaat als de maker had, is niet eens zo belangrijk. Zolang het beeld maar verrassend is, een moment geeft om na te denken. En dat doet deze tentoonstelling. Naast de knap gemaakte buitenkant, boeit ook de boodschap die de kunstwerken verbeelden. Waarom zijn juist deze dieren gekozen?




Wat is hun verhaal? Wat laten ze ons zien? Zowel volwassenen als kinderen zullen met interesse en plezier een wandeling door dit fantasiedierenbos maken."

De tentoonstelling laat werk zien van o.a. Jos van Doorn, Guido Geelen, Marjolein Mandersloot, Sylvia B., Peter Zwaan, Sylvia Evers, Ralph Lamberts en Idiots.

Dierenkabinet
Naast de hedendaagse kunst, kunnen bezoekers zich laten verrassen door tal van culturele gebruiksvoorwerpen die van dieren gemaakt zijn of waarin dieren een rol spelen. Zo is er een gordeldier als schoudertas, een olifantspoot als dienblad, een ivoren tand als zegelring. Ook hiervoor waren dieren door de eeuwen heen een onuitputtelijke bron van inspiratie en materiaal tegelijk.

Op www.coda-apeldoorn.nl staat actuele informatie over alle activiteiten die rondom deze tentoonstelling zullen plaatsvinden, zoals interessante lezingen en debatten met markante en bekende Nederlanders, Kinderateliers, rondleidingen en filmvertoningen in samenwerking met Gigant.

Openingstijden CODA Museum Vosselmanstraat 299, Apeldoorn: Dinsdag, woensdag, vrijdag 10.00 - 17.30 uur Donderdag 10.00 - 20.30 uur Zaterdag 10.00 - 17.00 uur Zondag 13.00 - 17.00 uur Maandag gesloten
Noot voor redacties
Noot voor de redactie,