Verdeling vaccins pandemische griep verloopt zoals gepland

01/11/2009 17:31

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Het Interministerieel Commissariaat Influenza benadrukt dat de verdeling van de vaccins tegen de A/H1N1 griep volledig volgens plan verloopt. De vaccins zullen vanaf 7 november beschikbaar zijn in alle apotheken zodat huisartsen kunnen starten met de vaccinatie van hun risicopatiënten. Het griepcommissariaat betreurt de desinformatie door Dr. Rufij Baeke, ondervoorzitter van het SVH, die nodeloos onrust zaait onder de meest kwetsbare groepen patiënten en onder zijn collega's huisartsen. België is klaar om als één van de eerste landen in Europa te starten met de vaccinatie van medische risicogroepen en andere prioritaire beroepsgroepen.

Zoals eerder aangekondigd, start op 7 november de vaccinatiecampagne tegen de A/H1N1-griep in ons land. Vanaf die dag kunnen huisartsen terecht bij de apothekers om er hun vaccins af te halen zodat de vaccinatie van de meest kwetsbare risicogroepen van start kan gaan. Het griepcommissariaat benadrukt dat de verdeling van vaccins, materiaal, informatiebrochures en bijsluiters volledig volgens plan verloopt.

Griepcommissaris Marc Van Ranst licht toe : " De 42 betrokken geneesmiddelendistributeurs kregen vorige vrijdag een eerste levering van 550.000 vaccins voor verdeling aan de apothekers. Op maandagochtend volgt een tweede levering van 423.000 dosissen. Ons land zal dus volgende zaterdag als één van de eersten in Europa kunnen starten met de vaccinatie."

Van Ranst reageert ook op het bericht dat de ondervoorzitter van het Syndicaat voor Vlaamse Huisartsen, Rufij Baeke, vanmorgen de wereld instuurde als zou de verdeling van de vaccins vertraging oplopen : "Zijn verklaringen kloppen niet. Onze teams hebben dag en nacht gewerkt om de verdeling van de vaccins in goede banen te leiden. Dr. Baeke zaait nodeloos onrust onder de meest kwetsbare patiënten voor wie deze vaccinatie belangrijk is. De verklaringen van Baeke zaaien ook onterecht verwarring onder zijn collegae huisartsen die momenteel volop bezig zijn met hun vaccinatieplanning. Maar ik kan hen geruststellen, de vaccins zullen zoals afgesproken op zaterdag 7 november beschikbaar zijn."

Apotheker Jos Verdin van de koepelverenigingen NVGV-ANGR en Ophaco bevestigt dat alle bij hen aangesloten groothandelaars-verdelers vanaf donderdag 5 november het vaccin afleveren bij de apothekers die een bestelling geplaatst hebben. Xavier De Cuyper, Administrateur-generaal van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, deelt mee dat zijn agentschap er nauw op toeziet dat alle leveringen volgens afspraak verlopen.

Contact :

Jan Eyckmans

0495/25.47.24

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel