Evangelische Omroep

Nr. 270
Hilversum, 4 november 2009

BLAUW BLOED IN HET TEKEN VAN STAATSBEZOEK MEXICO
Zaterdag 7 november om 19.35 uur op Nederland 2

Het EO-royaltyprogramma Blauw Bloed staat aanstaande zaterdag volledig in het teken van het staatsbezoek dat Koningin Beatrix met prins Willem-Alexander en prinses Máxima deze week aan Mexico brengt. Presentator Jeroen Snel volgt het koninklijk gezelschap gedurende de hele reis op de voet. In Blauw Bloed de beelden van o.a. het staatsbanket, de stadswandeling door Mexico-Stad en de tweedaagse reis naar de binnenlanden van Mexico. Daarnaast een verslag ven het bezoek van het koninklijk gezelschap aan de indrukwekkende ruïnes van de eeuwenoude stad Teotihuacan. Kijk voor meer info op www.blauwbloed.tv

Staatsbanket
Tijdens het staatsbanket vertelt koningin Beatrix in haar toespraak over haar bijzondere herinneringen aan Mexico. Zoals het bezoek dat ze in 1964 als prinses, samen met haar ouders, bracht aan het land, de liefde van haar vader, prins Bernhard, voor Mexico en de huwelijksreis die zij in 1966 met prins Claus grotendeels doorbracht in het Zuid-Amerikaanse land.

Volle agenda
De koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben een volle agenda gedurende het staatsbezoek, dat van dinsdag tot en met vrijdag duurt. Zo maakt het koninklijk gezelschap een stadswandeling door Mexico-Stad, een van de grootste en drukst bevolkte steden ter wereld. Daarnaast bezoekt de koningin het Antropologisch Museum van de Mexicaanse hoofdstad. Op donderdag en vrijdag trekken de vorstin en het prinselijk paar meer het Mexicaanse binnenland in. Ze bezoeken ondermeer het stadje Dolores Hidalgo, waar in 1810 de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog begon. Ze maken er een stadswandeling, hebben een ontmoeting met de burgemeester en brengen een bezoek aan het museum en het beroemde kerkplein. Op vrijdag vindt een van de hoogtepunten plaats, als het koninklijk gezelschap de indrukwekkende ruïnes bezoekt van de eeuwenoude stad Teotihuacan. Koningin Beatrix heeft deze mysterieuze stad met zijn beroemde piramides in 1964 al eens bezocht samen met koningin Juliana en prins Bernhard.

Contraprestatie
Koningin Beatrix biedt haar gastheer, president Felipe Calderon, naar goede gewoonte een contraprestatie aan. Dit doet zij in de vorm van een wervelend optreden van het dansgezelschap Introdans, dat al voor de derde keer in vier jaar tijd een contraprestatie mag verzorgen.

Dit en nog veel meer koninklijk nieuws uit binnen- en buitenland in Blauw Bloed, vanaf 19.35 uur op Nederland 2. Presentatie: Jeroen Snel.
---
Noot voor redactie,