Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Banjeren door herfstig Strubben-Kniphorstbosch

Op zaterdag 7 november organiseert het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa een excursie in de Strubben-Kniphorstbosch. Deelnemers beleven de bijzondere plekken van dit eerste archeologische reservaat van Nederland. Tevens wordt verteld over de komende werkzaamheden door Staatsbosbeheer in dit gebied. De excursie start om 10.00 uur en eindigt om ongeveer 12.00 uur. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

De Strubben-Kniphorstbosch, ten oosten van het dorp Schipborg, is een gebied dat eigendom is van Staatsbosbeheer. Het staat bekend als eerste en enige archeologische reservaat van Nederland. Het gebied herbergt dan ook veel sporen van mensen die hier duizenden jaren geleden leefden, wat al zorgt voor een bepaald oude gevoelssfeer. Daarbij groeien in dit bos veel lage, kromgegroeide, grillige eikenbomen. Vroeger, tot zon 50 jaar geleden, vraten de schapen van de jonge scheuten en knoppen. Zij snoeiden als het ware het bos en zodoende kronkelden de takken. Zon soort bos is inmiddels zeldzaam behoort tot het traditionele Drentse cultuurlandschap.

Staatsbosbeheer gaat het een en ander veranderen in dit gebied, waardoor de archeologische waarden beter tot hun recht komen. Tijdens de excursie raakt u op de hoogte van deze ontwikkelingen. U komt langs veel oude plekken, grafheuvels en hunebedden. Ook zijn er nog sporen uit de recentere geschiedenis zichtbaar, zoals de bomtrechters uit de Tweede Wereldoorlog.

Deelname is gratis. Honden zijn niet welkom tijdens de excursie.

Datum: zaterdag 7 november

Starttijd: 10.00 uur

Startplaats: informatiepaneel op de parkeerplaats, Strubbenweg / Holle Drift te Schipborg