Rechtbank 's-Hertogenbosch


Kijkje achter de schermen bij de rechter

's-Hertogenbosch, 6 november 2009 - Het Paleis van Justitie âs-Hertogenbosch opent zaterdag 7 november a.s. zijn deuren voor het publiek. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur zijn er heel veel activiteiten. Er worden zittingen nagespeeld, er zijn demonstraties en rondleidingen langs de bijzondere tapijten in de zittingszalen. Ook kan het geheugen worden getest, kan een kijkje worden genomen op een plaats delict, kunnen vragen worden gesteld aan een ex-gedetineerde en kan op de stoel van de rechter worden plaatsgenomen. Vanzelfsprekend is ook het cellencomplex toegankelijk voor alle bezoekers.

Een greep uit het programma:

* De hele dag door wordt een twintigtal zittingen nagespeeld.
* Historicus Aart Vos van Stadsarchief âs-Hertogenbosch verhaalt over de strafrechtspraak in en rond âs-Hertogenbosch in de 17-de en 18-de eeuw. Het onderwerp van zijn verhaal: 'Gaat men boos sijn quade gangen, t Eynd daarvan is opgehangen'.
* Scholieren spelen samen met rechters en griffiers een kort geding na.

* Hoe lastig is het om te getuigen in een rechtszaak? Dr. Han Israëls van de Universiteit van Maastricht laat aan de hand van een overval zien hoe het geheugen werkt.

* Een ex-gedetineerde vertelt over zijn ervaringen met tbs en een klinisch psycholoog beantwoordt vragen over de behandeling van tbs-gestelden.

* Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) laat zien hoe een onderzoek wordt verricht en bovendien kunnen kinderen hun vingerafdruk laten nemen en speuren met een metaaldetector.
* De president van de rechtbank/gerechtshof, de hoofdofficier van justitie en een advocaat zitten om 12.00 uur en om 15.00 uur klaar om onder leiding van oud-rechtbankverslaggever Mariëtte van Wissen allerlei vragen van bezoekers te beantwoorden.
* In het cellencomplex geeft de parketpolitie rondleidingen.
* Bezoekers krijgen de kans als rechter op te treden. Het publiek in de zaal oordeelt mee.

* In de centrale hal staan stands van organisaties die met de Rechtspraak zijn verbonden, zoals Het Juridisch Loket, Raad voor Rechtsbijstand, Bureau Mediation, Landelijk Parket, Penitentiaire Inrichting Vught, Domeinen, GGN Brabant, Reclassering Nederland, de politie, Regionaal Veiligheidshuis Maas en Leijgraaf, GGZE/Woenselse Poort, Buro Halt, de IND, Slachtofferhulp Nederland, de Nederlandse Orde van Advocaten, Raad voor de Kinderbescherming, Schadefonds Geweldsmisdrijven, de Rechtspraak en het openbaar ministerie.

* Voor kinderen zijn er diverse activiteiten. Zo kunnen ze vingerafdrukken laten nemen, een foto in toga laten maken, een kijkje nemen in een âboevenbusâ en deelnemen aan een speurtocht.

Algemeen
Er is in Nederland veel interesse voor de rechtspraak. Grote rechtszaken, veelal strafzaken, kunnen ook op steeds meer belangstelling van de media rekenen. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een grotere betrokkenheid van de burger bij de Rechtspraak. De Rechtspraak wil met de Open Dag het publiek meer inzicht geven in het werk van de rechter.

Om bezoekers te informeren over de Open Dag is onlangs een landelijke promotiecampagne gestart met de slogan De rechter maakt het verschil.

Meer informatie kunt u vinden op www.opendagvanderechtspraak.nl. Het programma van de Open Dag en een overzicht van alle zittingen is daar te vinden.

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 6 november 2009