Ingezonden persbericht


(29 oktober 2009 - Bericht van Stichting Voor de Verandering)

P E R S B E R I C H T

Zaterdag 7 november: 'De crisis als kans'

Amsterdam, Tilburg, 29 oktober 2009 -
De crisis als kans' is de titel van de Vijfde Dag van Alternatieven op zaterdag 7 november in Utrecht. Er is een plenair programma met als hoofdspreker Hans Opschoor, milieueconoom aan de Vrije Universiteit. Daarna is er een plenair debat en worden er in twee rondes elf workshops georganiseerd. Belangstellenden kunnen zich nog steeds aanmelden.

Opschoor zal in zijn inleiding vooral de verbinding leggen tussen de verschillende crises die steeds urgenter worden, zoals de klimaat-, energie-, voedsel-, biodiversiteits- werkloosheids- en financiele crisis. Er wordt hierbinnen zowel aandacht besteed aan mogelijkheden tot
beleidsverandering op nationaal en internationaal niveau, als aan inspirerende lokale praktijkvoorbeelden zoals regionale voedsel- en energievoorziening. Maar vooral ook hoe we onze krachten kunnen gaan bundelen. Bezoekers wordt gevraagd actief mee te doen aan de workshops. Ook is er een informatiemarkt.

Hoofdmoot van het programma vormen elf workshops over onderwerpen als: de klimaat- en energiecrisis, hoe gaat de Tweede Kamer de genoemde crisissen coherent aanpakken, Transition Towns, samenwerking tussen het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, regionale voedselvoorziening, Global Europe, regionalisering of duurzame globalisering, de mondiale voedselvoetafdruk en de mensenrechtenbenadering.

Tijdens de workshops worden inleidingen verzorgd door medewerkers van o.a. Greenpeace, Both Ends, CNV, Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Peak Oil Nederland, Transition Towns, Amnesty International, HempFlax, De Kleine Aarde, X min Y, Zeeuwse Vlegel, Oregional, Stichting Aarde, Platform Aarde Boer Consument en Oxfam/Novib. Ook zijn drie Tweede Kamer-leden als spreker aanwezig.

Locatie: Christelijk Gymnasium Utrecht, Koningsbergerstraat 2, 3531 AJ Utrecht. Tijdstip: 10.00 tot 17.00 uur. Deelnamebijdrage: 20 Euro (incl. biologische lunch) Korting voor minder draagkrachtigen is mogelijk.

Meer informatie over de sprekers, de inhoud van de workshops, en aanmelding:
http://www.globalternatives.nl/dva2009

-------