YDU presenteert 'Tsarinas Today' - Haute Couture Show in Hermitage


Expositie 'Aan het Russische hof' geïnterpreteerd door jonge ontwerpers tijdens de Museumnacht op 7 november

AMSTERDAM, 20091103 -- Young Designers United (YDU), een collectief van jonge, ambitieuze ontwerpers, is uitgenodigd om tijdens de Museumnacht op 7 november in de Hermitage Amsterdam een Haute Couture Show te presenteren, geïnspireerd door de huidige tentoonstelling 'Aan het Russische hof'. Tien door YDU geselecteerde ontwerpers, met Claes Iversen als creatieve mentor, hebben ieder drie Haute Couture creaties ontworpen.

Het ontstaan van deze Haute Couture Show:
Sinds weken zijn 10 ontwerpers, die deel uitmaken van Young Designers United, druk bezig met hun interpretaties van de tentoonstelling 'Aan het Russische hof'. Mentor Claes Iversen volgt het hele proces vanaf het begin: "De ontwerpers hebben naast de rijkdom en schoonheid ook de contrasten uit het verleden weten te vertalen in prachtige eigentijdse creaties. Het zijn moderne museumstukken, net zoals de stukken uit de tentoonstelling`Aan het Russische hof'."

De inspiratie van de ontwerpers is gebaseerd op meerdere bezoeken aan de tentoonstelling en een uitgebreide introductie door conservator Vincent Boele van de Hermitage Amsterdam. De uitdaging van de ontwerpers is de vertaling te maken van de essentie van de expositie 'Aan het Russische hof' naar de hedendaagse Haute Couture. De ontwerpen reflecteren niet alleen de achtergrond van de tentoongestelde stukken, maar ook de tijdsgeest van Rusland in de 19de eeuw.

De expositie:
Nog tot 31 januari presenteert de Hermitage Amsterdam de openingsexpositie 'Aan het Russische hof', die met ruim 1800 objecten van de Hermitage St.-Petersburg een van de grootste tentoonstellingen ooit in Nederland is. Deze tentoonstelling is gewijd aan het Russische hof in de 19de eeuw. De tentoonstelling speelt zich af in een eeuw van zes tsaren. De eerste is de minder bekende Paul I, de zoon van Catharina de Grote, de laatste Nicolaas II, de tragische laatste tsaar van Rusland.

De ontwerpers:
YDU heeft de volgende ontwerpers geselecteerd voor deze bijzondere Haute Couture Show: Heidi Long, Joyce Harbers, Els Petit, Melanie Brown, Iefke de Roos, Ellen Benders, Anne van den Heuvel, Irene Heldens & Nathalie Tappin (sieraden), Barbara van der Zanden en Barbara Munsel.

YDU presenteert: Tsarinas Today - Haute Couture in de Hermitage Amsterdam
Datum: Museumnacht, 7 November 2009
Locatie: Hermitage Amsterdam in de kerkzaal. Entree voor publiek
via Amstel 51!
Tijd: 21:30 en 23:00 uur
Entree: Alleen met passe-partout!
Meer informatie & kaartverkoop: www.n8.nl
Let op! Er zijn dus geen passe-partouts verkrijgbaar bij de Hermitage Amsterdam.

Met hartelijke dank aan:
Kim Vos (regie)
House of Orange (hair& make-up)
77 Models, Modelution, SW Agency (modellen)
Edda Mueller (styling)
Erland Fotografie (fotografie)

Young Designers United