Ingezonden persbericht


(29 september 2009 - Bericht van Stichting Voor de Verandering)

P E R S B E R I C H T

Vijfde Dag van Alternatieven: De crisis als kans

Amsterdam, Tilburg, 29 september 2009 -
'De crisis als kans' is de titel van de Vijfde Dag van Alternatieven op zaterdag 7 november in het Christelijk Gymnasium in Utrecht. Er is een plenair programma met als hoofdspreker Hans Opschoor, milieueconoom aan de Vrije Universiteit. Daarna is er een plenair debat en worden er in twee rondes elf workshops georganiseerd. Belangstellenden kunnen zich nu al aanmelden.

Opschoor zal in zijn inleiding vooral de verbinding leggen tussen de verschillende crisissen die steeds urgenter worden, zoals de klimaat-, energie-, voedsel-, biodiversiteits- werkloosheids- en financiele crisis. Er wordt hierbinnen zowel aandacht besteed aan mogelijkheden tot
beleidsverandering op nationaal en internationaal niveau, als aan inspirerende lokale praktijkvoorbeelden zoals regionale voedsel- en energievoorziening. Maar vooral ook hoe we onze krachten kunnen gaan bundelen. Bezoekers wordt gevraagd actief mee te doen aan de workshops. Ook is er een informatiemarkt. Zie verder
http://www.globalternatives.nl/dva2009

De dag biedt een ontmoetingsplek tussen praktische idealisten en mensen die willen werken aan de aanpak van economische en politieke structuren. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Stichting Voor de Verandering, en een groot aantal maatschappelijke organisaties, boeren en andere bedrijven, en politici nemen deel aan de workshops.

De komende maanden en/of jaren zal de ware aard van de huidige crisissen steeds duidelijker worden. Gaan er b.v. massa-ontslagen volgen, verdwijnt de laatste koe uit de Nederlandse wei en de laatste orang-oetan uit het
Indonesische oerwoud? Loopt de voedselproductie weer terug onder invloed van de te lage prijzen, of door droogtes en overstromingen als gevolg van klimaatveranderingen? Wordt de Noordpool 's zomers geheel ijsvrij en gaat de permafrost alarmerend snel ontdooien? Klimaat en energie krijgen een prominente plek tijdens deze dag vanwege de aanstaande klimaattop in Kopenhagen.

Gelukkig zijn er allerlei mensen, sociale bewegingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven die zich op lokale schaal en/of op (inter)nationaal beleidsniveau inzetten voor alternatieven die een antwoord kunnen bieden op genoemde crisissen.

Op deze dag analyseren ze in hoeverre genoemde crisissen samenhangen, bespreken ze alternatieven, en proberen ze de krachten onderling te bundelen van verontruste burgers, sociale bewegingen, maatschappelijke organisaties, boeren, het bedrijfsleven en politici.

Hoofdmoot van het programma vormen elf workshops over onderwerpen als: de klimaat- en energiecrisis, hoe gaat de Tweede Kamer de genoemde crisissen coherent aanpakken, Transition Towns, samenwerking tussen het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, regionale voedselvoorziening, Global Europe, regionalisering of duurzame globalisering, de mondiale voedselvoetafdruk en de mensenrechtenbenadering.

Tijdens de workshops worden inleidingen verzorgd door medewerkers van o.a. Greenpeace, ICCO, Both Ends, CNV, Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Peak Oil Nederland, Transition Towns, Amnesty International, De Kleine Aarde, X min Y, Zeeuwse Vlegel, Oregional, Stichting Aarde, Platform Aarde Boer Consument, Oxfam/Novib en Hof van Twello. Ook zijn drie Tweede Kamer-leden als spreker aanwezig.

Locatie: Christelijk Gymnasium Utrecht, Koningsbergerstraat 2, 3531 AJ Utrecht. Tijdstip: 10.00 tot 17.00 uur. Deelnamebijdrage: 20 Euro (incl. biologische lunch) Korting voor minder draagkrachtigen is mogelijk.

Meer informatie over de sprekers, de inhoud van de workshops, en aanmelding:
http://www.globalternatives.nl/dva2009

-------