Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, september 2009

PROGRAMMA TWEEDAAGSE CULTURELE ZONDAG NIEMANDSLAND BEKEND

De twintigste verjaardag van de Val van de Berlijnse Muur wordt in Utrecht gevierd met een grensverleggend weekend op zaterdag 7 en zondag 8 november 2009: Kultursonntage Niemandsland. Het evenement neemt de bijzondere stadsontwikkeling van Berlijn na de Wende als uitgangspunt en legt zo een verbinding tussen Berlijn en Nederland. Het laten zien van creatieve vrijplaatsen en het laten horen van bijzondere, persoonlijke verhalen staat binnen deze programmering centraal. Het weekend wordt geopend op zaterdag met een programma rondom Cees Nooteboom. Aansluitend is er een muzikaal nachtprogramma. Op zondag wordt de stad verdeeld over ZONE WEST, ZONE MITTE en ZONE OST. Op ruim 35 locaties zijn er concerten, lezingen, exposities, filmvertoningen en uitwisselingsprojecten. Een groot deel van het programma is gratis toegankelijk.

OPENINGSPROGRAMMA ZATERDAG 7 NOVEMBER IN DOMKERK MET CEES NOOTEBOOM

Tijdens de Val van de Muur was Cees Nooteboom in Berlijn. In zijn Berlijnse Notities, waaruit hij tijdens dit openingsprogramma zal voordragen, beschreef hij treffend zijn observaties en ervaringen in het Berlijn van vlak voor, tijdens én na de Wende. Geïnterviewd door de Utrechtse radioreporter Jeroen Wielaert, die tijdens die Berlijnse dagen regelmatig met hem op pad was, herleven Nooteboom en Wielaert de meest historische dagen uit de recente Europese historie

HERMAN VAN VEEN IN DE DDR

Utrechter Herman van Veen is voor vele Oost-Duitsers van grote invloed geweest. Niet alleen kwamen zijn platen officieel uit op staatslabel Amiga (wat slechts weinig westerse artiesten gegund was), ook tourde hij regelmatig door Oost-Duitsland. Zo ook op 4 oktober 1989, toen hij het publiek in de Oost-Berlijnse Werner Seelenbinder Halle toesprak met kippenvelopwekkende woorden: 'Dames en heren. Vanavond ga ik de Muur wegzingen'. Op zondag 8 november vertelt Van Veen over zijn bijzondere ervaringen in de DDR.

HUIS DER DEMOCRATIE

Het Stadhuis is het kloppend hart van de Utrechtse democratie. Tijdens Niemandsland fungeert het Huis der Democratie als kloppend festivalhart. Prominente gasten uit politiek, wetenschap, cultuur, showbizz en sport spuien hier hun mening. De zeepkist boven alles, tijd voor een Coupé Spectacle! Moderator is Journaliste Britt Stubbe (Revu, Parool, OOR).

VELE PREMIÈRES EN SPECIAAL GEMAAKTE PROGRAMMA'S

Niemandsland kent vier Nederlandse filmpremières (We Call It Techno, Elektrokohle, Heimatkunde en Transit). Fotograaf Rogier Alleblas ging op zoek naar de verhalen van de bewoners van de Utrechter Strasse in Berlijn, zijn collega Sahar Roumiz portretteerde de bewoners van een vergelijkbare straat in Utrecht: 't Goylaan. Het resultaat is een boek dat tijdens Niemandsland wordt gepresenteerd. De opera Grensgevallen is een uniek uitwisselingsproject. Met de historische Berlijnse speeches van Kennedy, Reagan en Obama als inspiratiebron stelden Yo! Opera en de Neuköllner Oper tien jongeren uit Utrecht en Berlijn voor enkele vraagstukken. Het resultaat: tien bevlogen verhalen vol idealen, over muren, grenzen en vrijheid die werden bewerkt tot korte opera's, films en games.

En dan zijn er nog zoveel meer hoogtepunten, zoals de in Nederland als Edouard geboren Romy Haag, die een kortstondige romance had met David Bowie toen hij in Berlijn was. Ze treedt op in de Winkel van Sinkel. Of de vertoning van NOVA's Langs de resten van het IJzeren Gordijn onder aanwezigheid van speciale gasten. De vele debatten en lezingen, maar natuurlijk ook de techno van Apparat in Tivoli de Helling.

Nee, je hoeft inderdaad niet naar Berlijn om de twintigste verjaardag van de Val van de Muur groots te vieren. Utrecht laat dat zien met twee dagen lang Niemandsland.

www.culturelezondagen.nl

Noot voor redactie,