Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
5 oktober 2009

Uitreiking Boek-delenprijs 2009 op het Lezersfeest

Wie wordt de opvolger van Khaled Hosseini (2006), Stefan Brijs (2007) en Gerbrand Bakker (2008)? Want ook in 2009 wordt de Boek-delenprijs weer uitgereikt aan de auteur wiens boek de meest inspirerende leesclubdiscussie heeft opgeleverd. De prijs wordt uitgereikt tijdens het Lezersfeest op 7 november aanstaande. Van de tien genomineerden zijn de drie grootste kanshebbers, Arthur Japin, Connie Palmen en Marieke van der Pol, uitgenodigd om tijdens het Lezersfeest met elkaar in gesprek te gaan en om te horen wie er uiteindelijk naar huis gaat met de Boek-delenprijs 2009.

Op 7 november 2009 wordt de winnaar van de Boek-delenprijs bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Lezersfeest in de Centrale Bibliotheek Rotterdam. In het Boek-delenprogramma, voorafgaand aan de prijsuitreiking praat Margot Dijkgraaf met Arthur Japin, Connie Palmen en Marieke van der Pol. Aan het einde van de programma wordt bekend gemaakt wie van deze drie auteurs de prijs heeft gewonnen.

De auteur van het winnende boek ontvangt een bedrag van ¤ 2.000,-. Onder de deelnemende leesclubs worden diverse prijzen verloot, waaronder toegangskaarten voor het Lezersfeest en boekenpakketten. Daarnaast is er een speciale motivatieprijs van ¤ 250,- aan boekenbonnen voor de leesclub die de uitgebrachte stem het meest enthousiasmerend motiveert.

Over de drie genomineerden

Arthur Japin, genomineerd voor De Overgave
Arthur Japin (1956) brak door bij het grote publiek met de roman De zwarte met het witte hart, die wereldwijd vertaald werd en hem internationale roem bezorgde. Zijn latere publicatie Een schitterend gebrek in 2003 overtrof dit succes en werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs. De overgave is de vierde roman van Japin. Evenals voorgaande werken is dit boek gebaseerd op een mengeling van fictie en historische feiten. Het boek werd bekroond met de NS Publieksprijs 2008. Arthur Japin schreef verder diverse korte verhalen, hoorspelen, toneelstukken en televisiefilms.

Connie Palmen, genomineerd voor Lucifer
Connie Palmen (1955) schreef de uiterst succesvolle romans: De wetten, De vriendschap, I.M., Geheel de uwe en Lucifer. Ook schreef zij drie veelgeprezen essaybundels, waaronder Een kleine filosofie van de moord. Palmen won voor haar werk onder meer Het gouden Ezelsoor, de AKO Literatuurprijs, Humo's Gouden Bladwijzer en de Trouw Publieksprijs.

Marieke van der Pol, genomineerd voor Bruidsvlucht Marieke van der Pol (1953) begon haar carrière als actrice. Sinds 1992 schrijft ze scenario's waaronder het script voor de verfilming De tweeling van Tessa de Loo en het scenario van Bride Flight. Bruidsvlucht werd goed ontvangen en wordt inmiddels in verschillende landen vertaald. Marieke van der Pol werkt aan haar tweede roman. Bruidsvlucht werd in 2008 bekroond met de Academica Debutantenprijs.

Over de Boek-delenprijs
In Nederland en Vlaanderen zijn duizenden literatuurliefhebbers actief in leesclubs. Kritische en enthousiaste lezers die graag discussiëren over boeken. Deze bevlogen lezers hebben sinds 2006 ook een stem in de wereld van de literaire prijzen: met de Boek-delenprijs bekronen zij het Leesclubboek van het Jaar.

Op basis van de titellijsten van Nederlandse en Vlaamse leesclubs voor het seizoen 2008-2009 zijn twaalf boeken genomineerd voor de Boek-delenprijs 2009. Tot 1 oktober konden leesclubs hun stem uitbrengen en daarmee het boek te bekronen dat hen dit seizoen de beste, plezierigste, meest inspirerende discussiebijeenkomst heeft opgeleverd. Het winnende boek wordt zodoende uitgeroepen tot 'Leesclubboek van het Jaar'.

De Boek-delenprijs is een gezamenlijk initiatief van het Lezersfeest, het Vlaams steunpunt voor bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra Locus en het tijdschrift Boek-delen, het Nederlands-Vlaamse kwartaalblad voor lezers en leeskringen. Eerdere winnaars van de prijs zijn Khaled Hosseini met De vliegeraar, Stefan Brijs met De engelenmaker en Gerbrand Bakker met Boven is het stil.

Kijk voor meer programma en info op www.lezersfeest.nl



Ingezonden persbericht