Ingezonden persbericht


Persbericht

Loes van der Horst 90 jaar
Ruimtelijke sculpturen en onmetelijke landschappen

Otterlo, 20 oktober 2009

Ter ere van de 90ste verjaardag van Loes van der Horst, op 11 december 2009, toont het Kröller-Müller Museum van 7 november 2009 tot en met 31 januari 2010 tekeningen uit eigen bezit en een tweetal sculpturen.

Na opleidingen aan de Kunstgewerbeschule in Wenen en de Koninklijke Academie te Den Haag was Loes van der Horst aanvankelijk actief als schilder en tekenaar en vanaf 1959 als wever. Sinds het begin van de jaren zeventig maakt zij ruimtelijke werken met een constructief karakter, waarbij de spanning binnen het werk in combinatie met de locatie tot een intensivering van de beleving van de ruimte leidt. Door lijnen en vlakken in de ruimte te spannen stuurt zij het oog en geeft ze een handreiking bij een persoonlijke verkenning van de ruimte. In haar tekeningen komt dit aspect op een veel vrijere manier naar voren.

In de tentoongestelde tekeningen zijn verschillende voorbeelden van haar aanpak aanwezig: lijnen die door de ruimte snijden, smalle vlakken die in een diffuse ruimte balanceren, ruimtelijke structuren en onmetelijke landschappen. In de vitrine liggen schetsen voor projecten, die voor deze gelegenheid door Loes van der Horst in bruikleen zijn gegeven. Twee sculpturen zijn mooie voorbeelden van de ogenschijnlijk nonchalante wijze waarop ze materiaal en ruimte manipuleert.

Op 3 december verschijnt de automonografie Loes van der Horst. Het boek toont de ontwikkeling in een zeer rijk beeldverhaal ondersteund door eigen teksten en citaten van anderen, dit alles samengebracht in een overzichtelijke chronologische opzet. Het boek wordt uitgegeven door Thieme Art, meer informatie vindt u op www.thiemeart.com. # # #