Gemeente Apeldoorn

4-11-2009

Microkrediet Gelderland helpt ondernemers op weg

Gedeputeerde Marijke van Haaren heeft op 4 november in het Huis der Provincie het eerste Microkrediet Gederland overhandigd aan een Gelderse ondernemer. Microkrediet Gelderland helpt startende ondernemers en ondernemers met een jong bedrijf hun dromen te realiseren tijdens deze economische recessie. Ondernemers krijgen een bedrijfskrediet tot maximaal

E 35.000 in combinatie met een coachingstraject van IkStartSmart.

Microkrediet Gelderland is een gezamenlijke regeling van de provincie Gelderland, de stadsbanken van de gemeenten Apeldoorn en Arnhem, de gemeente Nijmegen en de Kamer van Koophandel. De overheden stellen totaal circa 4 miljoen euro beschikbaar voor kredietverlening. Daarmee kunnen 150 tot 250 Gelderse ondernemers hun droom waar maken. Het gemiddelde kredietbedrag zal naar verwachting 15.000 euro bedragen. De deelnemende stadsbanken voeren de regeling uit.

Het nieuwe fonds voor ondernemers is een uitvloeisel van het Actieplan Recessie, waarvoor de provincie 500.000 euro beschikbaar heeft gesteld. Met deze regeling, die loopt tot eind 2012, geven de samenwerkende overheden een flinke impuls aan de motor van de regionale economie. Het bedrijfskrediet bedraagt maximaal E 35.000, heeft een looptijd van maximaal tien jaar en de rente is 7 procent. Het krediet wordt alleen verstrekt in combinatie met een verplichte coaching van IkStartSmart, het regionale project van de Kamer van Koophandel, waaraan inmiddels 37 gemeenten in Gelderland meedoen.

IkStartSmart
IkStartSmart biedt startende ondernemers coaching, training en netwerken op maat om de slaagkans van hun bedrijf te vergroten. Veel startende ondernemers stranden omdat ze vaak onvoldoende uitgerust zijn om opstartproblemen het hoofd te bieden. Naast startende ondernemers is de bundel van krediet en coaching ook bedoeld voor ondernemers met een jong bedrijf, zodat zij de mogelijkheid hebben hun bedrijf uit te breiden of een doorstart te maken. Meer informatie over Microkrediet Gelderland is te vinden op www.microkredietgelderland.nl en www.stadsbankapeldoorn.nl

Startersdag
Op 7 november organiseert de Kamer van Koophandel een startersdag in Arnhem, Apeldoorn en Tiel, waarbij Microkrediet Gelderland zich presenteert aan de ondernemers. Meer informatie over de startersdag is te vinden op www.KvK.nl.