Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 05-11-2009

AVRO KUNSTUUR: DE GOUDEN PIRAMIDE-KOORTS BEGINT WEER

AVRO KunstUur is hét programma over beeldende kunst. Maar ook over bijvoorbeeld architectuur. Met daarin boegbeelden als Museumgasten, Nieuw in Nederland, Van de Straat of Hollands Design. In het KunstUur van zaterdag 7 november, onder meer de volgende programma's:

Hollands Design: René Knip
Nog voordat hij kon lezen, was René Knip al gefascineerd door de magie van letters en tekens. Geen wonder dus dat hij inmiddels is uitgegroeid tot één van de beste grafische ontwerpers. René Knip weet iedere letter een bepaalde kracht en magie mee te geven. 'Een buitenjongen' noemt hij zichzelf, die van spelen houdt en zich laat inspireren door alles om hem heen. Bomen, hekwerken, verre culturen, kleuren, alles gebruikt hij in zijn ontwerpen. Een portret.

Gouden Piramide: 1/4
Over vier weken wordt de prijs 'De Gouden Piramide' uitgereikt, de jaarlijkse Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening. In deze aflevering stellen we de jury voor - onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol - en zien we wie de genomineerden van dit jaar zijn. In de uitzending van KunstUur van 28 november wordt de winnaar bekendgemaakt.

Nieuw in Nederland: ADO Speelgoed, CODA Museum Apeldoorn Generaties kinderen hebben ermee gespeeld: eenvoudig, houten ADO speelgoed. Gemaakt door tuberculosepatiënten die verbleven in het Apeldoornse sanatorium Berg en Bosch. Het CODA Museum in Apeldoorn kocht een groot aantal stukken aan om te exposeren. Met deze week gastspreker Frans Leidelmeijer, expert bij Tussen Kunst & Kitsch.

4 Art, Tom Claessen/ Hans den Hartog Jager
Langs de A6 bij Almere staan zes levensgrote beelden van olifanten. Beeldhouwer Tom Claasen heeft ze gemaakt. Je kunt bijna niet door Nederland rijden zonder een werk van Tom Claassen tegen te komen. Hij maakt monumentale werken waarin hij de essentie van een beest in een abstracte vorm probeert te vangen. Hans den Hartog Jager, kunstcriticus en schrijver, reist door Nederland en vertelt wat hem zo fascineert aan het werk van Claessen.

Zomaar Kunst:
In Zomaar Kunst een schilderij van kunstenaar Peter van den Akker dat aan de muur terecht is gekomen bij Ellen Lehman. Het doek is langwerpig en is verdeeld in acht vakken. Die stellen de stadia van het leven van de mens voor. In ieder vakje een eigen kleur en een poppetje dat een kenmerkende houding aanneemt van die levensfase. Art 2 See: Neues Museum Berlin/Nof

KunstUur, 7 november 2009 tussen 17.00 uur en 18.00 uur, wekelijks bij de AVRO op Nederland 2.



Ingezonden persbericht