Ingezonden persbericht


Presentatie: Nuweira Youskine

Zaterdag 7 november 18.00-19.00 uur radio 5 (747 AM)

Journalist Asis Aynan neemt de Nederlandse kranten, t.v. en het internet kritisch onder de loep. Wat is er deze week aan zin en onzin over de islam en moslims geschreven?

Weg met het 'islamdebat'
Politiek wetenschapper Sami Zemni schreef een boek met de weinig opwindende titel Het Islamdebat. Maar achter deze kreet schuilt een van de meest gedurfde en tegelijkertijd meest toegankelijke boeken over de islam van dit moment. Zemni beschrijft onder andere dat de huidige kritiek op de islam geen toevalligheid is en zelfs geen gebrek aan kennis in de media over de islam. Hij noemt het juist een doelbewuste strategie, die hogere belangen dient. Dit zien we aan de discussie over Verlichting, de joods-christelijke traditie of rechten van vrouwen en homoseksuelen. "De" islam wordt het stootblok dat Europa gekozen heeft in haar wanhopige zoektocht naar een eigen identiteit. Door de ander voortdurend te problematiseren, wordt het natuurlijk een stuk gemakkelijker om het eigen, Europese falen op tal van terreinen, onder het tapijt te vegen.

In een uitgebreid gesprek met Zemni gaan we in op deze mechanismen en hoe ze ontstaan.

Journaliste Hassnae Bouazza neemt op haar eigengereide manier het serieuze - en entertainment nieuws uit de islamitische wereld door.