Waterschap Aa en Maas

Wetering ter inzage

Ontwerp inrichtingsplan EVZ Groote Wetering ter inzage

Op 3 november stelde het Algemeen Bestuur van waterschap Aa en Maas het ontwerp inrichtingsplan voor de ecologische verbindingszone (EVZ) Groote Wetering, deeltraject Brugstraat, vast. Het plan ligt vanaf 9 november zes weken ter inzage. De EVZ ligt in de gemeente Maasdonk en wordt 0,35 kilometer lang. Er worden poelen en natuurvriendelijke oevers aangelegd. Ook komt er extra beplanting. Het plan is in te zien op het waterschapshuis, Pettelaarpark 70 te 's-Hertogenbosch, het districtskantoor Beneden Aa, Dorpsstraat 18 te Loosbroek en het gemeentehuis van Maasdonk, Dorpsplein 9, Geffen.

Belang EVZ
Natuurgebieden liggen vaak verspreid en worden door allerlei barrières (zoals wegen) doorsneden. Een ecologische verbindingszone is een natuurstrook die de natuurgebieden weer met elkaar verbindt. Zo kunnen planten en dieren zich veilig verplaatsen en krijgen ze meer leefruimte. Deze ecologische verbindingszone verbindt natuurgebied De Maashorstmet natuurgebied de Hooge Heide en de Wamberg.

Inrichting voor plant en dier
Om de uitwisseling van planten- en diersoorten tussen verschillende natuurgebieden mogelijk te maken, wordt de EVZ zo optimaal mogelijk ingericht voor de doelsoorten. Voor deze EVZ zijn dat de das, struweelvogels, kamsalamander, poelkikker, rugstreeppad, kleine modderkruiper en drijvende waterweegbree. De steile oevers worden hier schuin afgegraven (flauwe, natuurlijke oevers), want een gevarieerde oever, van nat naar droog, zorgt voor een grote variatie aan verschillende plantensoorten. Hier komen weer allerlei zoogdieren, insecten en amfibieën op af. Daarnaast komen er amfibieënpoelen, dit zijn uitstekende broed- en overwinterplaatsen voor kikkers, padden en salamanders. Ook zal de EVZ oever- en struweelvogels aantrekken.

Samenwerking
Waterschap Aa en Maas legt in opdracht van de Provincie Noord-Brabant en vanuit de opgave uit de reconstructie ecologische verbindingszones aan. Bij de aanleg van de EVZ werkt het waterschap zoveel mogelijk samen met de betrokken gemeenten. EVZ Groote Wetering, deeltraject Brugstraat wordt in samenwerking met gemeente Maasdonkgerealiseerd en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.

De kosten voor dit project bedragen EUR 150,000,-.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
EVZ Groote Wetering maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Maas en Meierij.