Gemeente Almere

Flevoland een eigen hogeschool

06-11-2009

bestuurders trots op nieuwe hogeschool et kabinet heeft besloten om in het kader van de RAAM-brief 37 miljoen euro bij te dragen aan de totstandkoming van een zelfstandige nevenvestiging van de hogeschool Windesheim in Almere en in Lelystad. De direct betrokken regionale overheden, de provincie Flevoland, de gemeente Almere en de gemeente Lelystad dragen gezamenlijk 35 miljoen bij. Daarmee is een zeer belangrijke stap gezet voor de realisering van de lang gekoesterde wens om meer hoger onderwijs in Flevoland te realiseren.

De provincie Flevoland draagt 20 miljoen euro bij en het college van BenW van Almere zal de gemeenteraad voorstellen om 12 miljoen euro bij te dragen. Het college van Lelystad zal haar gemeenteraad voorstellen 3 miljoen bij te dragen. Daarmee komt de totale financiering van de plannen voor een brede hogeschool in Flevoland door Windesheim op een totaal bedrag van 72 miljoen euro. De plannen worden in de aankomende periode door de colleges van BenW van Almere en Lelystad voor definitieve besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Provinciale staten van Flevoland besloten eerder al tot een financiële bijdrage aan de plannen. Ook binnen Windesheim moet nog besluitvorming plaats vinden. Maar aan de belangrijkste voorwaarde is nu voldaan. Nu kan er aan een concrete samenwerkingsovereenkomst gewerkt worden.

Gedeputeerde Hoger- en Beroepsonderwijs, Andries Greiner: "Dit is precies wat Flevoland nodig heeft: hoger beroepsonderwijs in verschillende beroepsrichtingen. Het maakt de doorstroming van HAVO en MBO gemakkelijker en kansrijker en de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven wordt aanmerkelijk vereenvoudigd. Er zal al snel een wisselwerking ontstaan. Maar het eerste voordeel is toch dat veel meer studenten in hun eigen regio hoger onderwijs kunnen volgen ."

Brede hogeschool van hoge kwaliteit
De beoogde hogeschool betreft vestigingen van Windesheim in Almere en Lelystad met in totaal zo'n 30 opleidingen in voltijd, deeltijd en duaal. Over de bestaande opleidingen van de Hogeschool van Amsterdam in Almere wordt overlegd tussen HvA en Windesheim. In totaal wordt een hogeschool voorzien van ca. 6500 studenten in 2025. Het brede pakket aan opleidingen op het vlak van onder meer economie, zorg, ICT, techniek, ruimte en vrije tijd, biedt voor jongeren in de regio uitstekende keuzemogelijkheden voor een goede HBO-studie. Nog onlangs werd Windesheim in het weekblad Elsevier door studenten verkozen tot de beste hogeschool van Nederland.

"Almere is zeer verheugd dat we nu op weg zijn naar een kwalitatief zeer goede hogeschool die eindelijk een stevige impuls geeft aan de kennisinfrastructuur in deze regio. Dat is goed voor onze jongeren, voor het regionale bedrijfsleven en voor de economische ontwikkeling van de regio" aldus Martine Visser, wethouder Onderwijs en Economische Zaken in Almere. De rijksinvestering voor de hoge school is vandaag bekend gemaakt in de RAAM-brief. Het is onderdeel van een korte termijn maatregelenpakket, waardoor het kabinet er voor zorgt dat er ook direct een start gemaakt kan worden met de uitvoering van de schaalsprong. De vestiging van de hoge school is hiervan een belangrijk onderdeel.
De hogeschool wordt naar verwachting in Almere gehuisvest in het stadscentrum In Lelystad breidt Windesheim haar vestiging verder uit in het Ondernemingen Centrum Flevoland.

Ook Lelystad is zeer te spreken over deze ontwikkelingen. Wethouder De Jager: "Voor Lelystad is het kunnen aanbieden van doorlopende leerlijnen MBO-HBO van cruciaal belang om zo een beter gekwalificeerde beroepsbevolking klaar te stomen voor de arbeidsmarkt."

Achtergrond
Deze belangrijke stap om te komen tot nieuw hoger onderwijs in Flevoland is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de overheden op Rijks, provinciaal en gemeentelijk niveau en de belangrijkste onderwijsaanbieders in de regio, VU/Windesheim, de Aeresgroep en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Deze partijen hebben in 2007 een convenant Hoger Onderwijs Flevoland afgesloten, waarin de doelstelling van het realiseren van meer hoger onderwijs centraal staat. Vorig jaar juni (2008) hebben deze partijen een uitwerkingsovereenkomst getekend, waarin opgenomen staat, dat de hogeschool Windesheim een businessmodel zou opstellen met de totale doorrekening van de nieuwe vestiging van Windesheim in Almere en Lelystad.

De besluitvorming over de investeringsbijdrage door het kabinet, de provincie en de colleges van BenW van Almere en Lelystad hebben plaatsgevonden en zullen plaatsvinden op basis van die businesscase. Oud minister van Onderwijs Loek Hermans heeft afgelopen voorjaar een positieve second opinion gegeven.

Artikel(en)


* Kabinet deelt toekomstbeeld Almere: Start uitwerking Structuurvisie Almere 2.0