FNV Bouw

1000 extra plekken voor jongeren in de bouw

Terug naar het overzicht

Bouwend Nederland en FNV Bouw geven gezamenlijk startschot

Vandaag hebben John Kerstens, voorzitter FNV Bouw en Elco Brinkman, voorzitter Bouwend Nederland samen met de heer Lamers, vice-voorzitter van de VNG en de staatsecretaris van Sociale Zaken, Jetta Klijnsma, het startschot gegeven voor het convenant jeugdwerkgelegenheid. Het convenant beoogt 1000 extra leerwerkplekken en stageplaatsen voor jongeren in de bouw te creëren. De aftrap vond plaats door het gezamenlijk metselen van een muur in het opleidingsbedrijf voor de bouw in Nieuwegein, SPBU.

"Gemeenten kunnen een voorbeeld nemen aan de provincie Limburg. Daar besteden overheden verplicht een deel van het werk aan als leerlingbouwplaats." Zo zegt John Kerstens. Elco Brinkman benadrukte dat er voor de crisis jaarlijks nog 25.000 tot 30.000 mensen nodig waren in de bouw. "Dit jaar is er al een verlies van 9.000 banen in de bouw. En dan praten we nog niet eens over de zzp'ers en uitzendkrachten die nu al geen werk meer hebben. Anderzijds weten we dat er na de crisis weer veel nieuw talent nodig zal zijn. Het is van groot belang nu te investeren in jongeren."

Sociale partners in de bouw sloten eerder al met de VNG een convenant af om hoger technisch- en uitvoerend personeel om te laten scholen tot medewekers bouw- en woningtoezicht.