Gemeente Brummen


Gemeenteraad stelt unaniem programmabegroting 2010 vast

(Oorspronkelijke publicatie datum: 05-11-2009)

De gemeenteraad van Brummen heeft donderdagavond 5 november 2009 de programmabegroting voor het komende jaar vastgesteld. Met de vaststelling van de begroting zijn de financiële en inhoudelijke kaders voor het gemeentebeleid voor 2010 vastgesteld. Het raadsdebat afgelopen donderdag ging overigens maar in beperkte mate over het begrotingsjaar 2010. De grootste deel van het raadsdebat had betrekking over de keuzes die gemaakt moeten worden voor de jaren erna. De jaren waarvoor duidelijk is dat ook de gemeente Brummen fors moet gaan bezuinigen.

Wat exact de gevolgen zijn van het rijksbeleid op de gemeentelijke financiën wordt waarschijnlijk in het voorjaar 2010 duidelijk. Maar dat ook de gemeente Brummen fors minder inkomsten krijgt uit het gemeentefonds is duidelijk. De raad heeft het college nu opdracht gegeven om zo snel mogelijk nadat hier meer over bekend is de raad hier duidelijkheid over te geven. Deze duidelijkheid moet dan echter ook enkele scenarios bevatten voor versobering en fasering van de projecten en ambities die de gemeente heeft vastgesteld. Deze scenarios moeten zijn voorzien van een sluitend dekkingsplan op lange termijn. Deze opdracht vloeit voort uit een aangeno-men motie van de fracties van de PvdA en het CDA. IPV en VVD steunden deze motie niet omdat zij zich in onderdelen van de motie niet konden vinden.

Bij het opstellen van de scenarios moet het college uitgaan van de centrale positie die centrumplannen voor de kernen Eerbeek en Brummen gaat innemen in de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente. Zo is een akkoord op hoofdlijnen met de marktpartijen over het centrum van Eerbeek binnen bereik en is de keus voor een nieuw te bouwen gemeentehuis in het centrum van Eerbeek een feit. Bij de ontwikkeling van een masterplan voor de kern Brummen moet rekening worden gehouden met een multifunctioneel centrum dat toegang biedt tot de gemeentelijke dienstverlening, openbare voorzieningen en eerstelijnszorg. Binnen dit beleidskader heeft de raad het college verzocht bezuinigingsvoorstellen te ontwikkeld voor versobering en fasering van de projecten en voor de gemeentelijke organisatie.

Een totaal overzicht van besluitvorming over de programmabegroting kunt u vinden op de speciale webpagina.