Speeltrommel Onze Lieve Vrouwetoren Amersfoort in restauratie


Zeer oud smeedijzer ontdekt

AMERSFOORT, 20091107 -- De restauratie van de in 1925 buiten gebruik gestelde speeltrommel van de Onze Lieve Vrouwetoren geeft steeds meer geheimen bloot. Was al geconstateerd dat de eeuwenoude 'stadsmuziekdoos' een uniek lichterbed van de beroemde 17de eeuwse uurwerkmaker Juriaan Sprakel bevatte, door de expertise van de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk kan nu ook worden vastgesteld dat enkele stijlen van de draagconstructie volgens een werkwijze zijn gemaakt die een veel grotere ouderdom doen vermoeden.

Zoals te doen gebruikelijk werd kostbaar materiaal, zoals ijzer, in de Middeleeuwen vaak hergebruikt. Hoewel de geschiedenis van de Amersfoortse beiaardcultuur teruggaat tot het eind van de 16de eeuw, is volgens ir. Loek Romeyn (voorzitter van die stichting) het materiaal van de draagconstructie veel ouder.

De speeltrommel die een museale, dus educatieve functie op de houtzolder van de Onze Lieve Vrouwetoren krijgt, behoort daarmee tot een van Nederlands meest waardevolle trommels.
De restauratie is in nauwe samenwerking met de Nederlandse Beiaardschool opgestart en maakt deel uit van het Restauratie Uitvoeringsprogramma van de Gemeente Amersfoort.

http://www.editionpors.nl





ingezonden persbericht