Ministerie van Defensie

Generaal Van der Meer contingentscommandant

7 november 2009, 11.01 uur

Brigadegeneraal-arts Rob van der Meer (links) neemt het vaandel over van brigadegeneraal der Marinier Peter Grootendorst.

Het Nederlandse Contingents Commando (ContCo) op Kandahar Airfield (KAF) heeft sinds vanmorgen een nieuwe commandant. Tijdens een korte sfeervolle ceremonie heeft brigadegeneraal der mariniers Peter Grootendorst het commando overgedragen aan brigadegeneraal-arts Rob van der Meer van de Koninklijke Landmacht.

In zijn toespraak stond generaal Grootendorst stil bij de grote veranderingen die zich de laatste maanden binnen ISAF hebben voorgedaan. Hij bedankte zijn personeel en alle andere Nederlandse eenheden op en buiten KAF voor de goede samenwerking creativiteit en flexibiliteit. Een zwarte bladzijde voor Contco-14 was het sneuvelen van korporaal Kevin van der Rijdt en sergeant-majoor Mark Leijssen. "De waardige manier waarop op alle Nederlandse locaties afscheid is genomen was hartverwarmend. Ik zal dat nooit vergeten", sprak de vertrekkende commandant.

Met het overhandigen van de contingentsvlag droeg Grootendorst vervolgens het commando over aan generaal Van der Meer. De nieuwe `baas' zei uit te kijken naar de komende periode als commandant van het Contingents Commando (Contco). "Wij vormen bovenal de ogen en oren van de Commandant der Strijdkrachten in het missiegebied."

De nieuwe commandant blikte voorruit op de komende 4 maanden. Zo krijgt Contco-15 te maken met de voorbereidingen voor de terugkeer naar Nederland (Redeployment) en de invloed van de nieuwe strategie van de commandant ISAF, de Amerikaanse viersterrengeneraal generaal Stanley McChrystal.

Van der Meer sloot af met enkele woorden gericht aan zijn voorganger. "Ik heb het Contco in een buitengewoon goede toestand aangetroffen. Wij zijn op een open en plezierige wijze voorbereid en ondersteund. Daarvoor mijn bijzondere dank en waardering. Ik wens jullie een goede afsluiting van de uitzending en een goede terugreis. Het is mij een eer om als arts een marinier op te volgen."