Ingezonden persbericht

MC Persbericht

Amsterdam, 7 november 2009

MC maakt prijswinnaars HOLLANDSE NIEUWE 11 bekend:
Omar Dahmani & Ger van Veen delen Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs
Tjon Rockon wint Hollandse Nieuwe Theatermakersprijs
De voorstelling ZAKA DE KLOOTZAK van Omar Dahmani wint Hollandse Nieuwe Publieksprijs

Vanavond, zaterdag 7 november 2009 om 23.30 uur heeft de prijsuitreiking plaatsgevonden van de Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs en Hollandse Nieuwe Theatermakerprijs. De prijzen werden overhandigd door Caroline Gehrels, Wethouder van Cultuur van Amsterdam. Naast een beeld, ontworpen door kunstenaar Nelson Carrilho, houden de prijzen in dat het werk van de winnaars in productie wordt genomen door MC.

De Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs wordt dit jaar gedeeld door twee schrijvers; Omar Dahmani met het stuk Zaka de Klootzak en Ger van Veen met het stuk De Voorkamer.

De jury, bestaande uit Theu Boermans, Daniëlle Wagenaar, Ruurt de Maesschalk, Marjorie Boston onder leiding van voorzitter Katja Hieminga oordeelde: Beide stukken geven een scherp beeld van de huidige samenleving. De personages in Zaka de Klootzak zijn jong en urban en op de wereld gericht en De Voorkamer is een monoloog van een personage dat volledig is opgesloten in zichzelf. De jury is er trots op met de keuze voor beide stukken uitdrukking te kunnen geven aan dat waar het festival voor staat: het op artistieke wijze tot uitdrukking brengen van de diversiteit in de huidige samenleving.

Tjon Rockon ontving de Hollandse Nieuwe Theatermakerprijs voor het stuk Double Dong.

De jury, bestaande uit Rob List, Pearl Dias, Peter Eversteijn, Maarten van Hinte onder leiding van Paulette Smit oordeelde: Het stuk heeft energie, toont potentie in vorm en ruwheid in de teksten. Het stuk doet provocerend aan, maar doet qua opzet denken aan klassieke Griekse tragedies waarin personages worden geleid door het noodlot.

Het publiek van Hollandse Nieuwe koos eveneens voor het stuk Zaka de Klootzak van Omar Dahmani en wint daarmee de de Hollandse Nieuwe Publieksprijs. De publieksprijs is een prijs voor de eer.

Na de prijsuitreikingen werd de elfde editie van HOLLANDSE NIEUWE (vierdaags theaterfestival voor nieuwe theatermakers en toneelschrijvers) afgesloten met een slotfeest in het Machinegebouw op het terrein van de Westergasfabriek.

http://www.hollandsenieuwe.nl/
http://www.mconline.nl

(EINDE PERSBERICHT)

----------