Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Buitenlanden

Talloze activiteiten in Recreatiegebied de Buitenlanden op 8 november 2009

Hoogheemraad Rob Veenman zal openingshandeling verrichten

Pompoen snijden? Fietsen over het Aagtenpark? Een bezoek aan Kruitmagazijn II (luchtoorlogmuseum)? Of een rondleiding bij landwinkel De Oude Boerderij? Een Rijdend Kunstmobiel aanschouwen? Meer willen weten over de historie van de Buitenlanden/De Kil/Omzoom? Dit is mogelijk op zondag 8 november 2009 van 14.00 tot 16.00 uur in de Buitenlanden in Beverwijk.

Officiële opening recreatiegebied de Buitenlanden en fietspad Genieweg

Op zondag 8 november dragen gedeputeerde Rob Meerhof en betrokken bestuurders, waaronder ook hoogheemraad Rob Veenman, op ludieke wijze het nieuwe recreatiegebied over aan de beheerder Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Ook wordt het fietspad aan de Genieweg geopend. Daarmee is een fietsverbinding gemaakt voor de inwoners van Zaanstad naar het recreatiegebied toe. Tijdens de overdrachtsceremonie van de Buitenlanden kunnen kinderen bomen planten. Vervolgens fietsen we naar de Genieweg (gemeente Zaanstad) waar op bijzondere wijze het nieuwe fietspad officieel wordt geopend. U bent harte welkom aanwezig te zijn.

Projecten van het hoogheemraadschap

Het hoogheemraadschap richt De Kil, een watergang tussen de gemeente Zaanstad en de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest, over een lengte van 300 meter op een natuurlijkere manier in. We graven onder andere flauwere oevers. Zo ontstaat er niet alleen meer ruimte voor water, ook de natuur profiteert ervan. We graven onder andere flauwere oevers. Zo ontstaat er niet alleen meer ruimte voor water, ook de natuur profiteert ervan. In Beverwijk, het gebied De Buitenlanden, legt het hoogheemraadschap een baggerdepot aan. Zo'n depot is nodig om schone bagger uit Beverwijk in op te slaan. Daar kan het indrogen zodat de bagger daarna verwerkt kan worden als schone grond. Beide projecten zijn een onderdeel van het Strategisch Groenproject Tussen Y en Z.

Ontdek fietsend de Buitenlanden en omgeving

Ter gelegenheid van de opening is een speciale fietsroute uitgezet die voert langs de Buitenlanden en de Genieweg. Van 14.00 uur tot 16.00 uur vinden langs de route diverse activiteiten plaats. Zo kunnen kinderen bij landwinkel De Oude Boerderij pompoen snijden en zijn er rondleidingen over de boerderij. Op de Genieweg is een spectaculair Rijdend Kunstwerk te zien en vertellen deskundigen over de duurzame lichtmasten die zijn geplaatst en de omgeving. Ook openen speciaal voor deze gelegenheid het Kruitmagazijn II (luchtoorlogmuseum) en het Aagtenpark hun deuren. Kinderen kunnen op het wielerparcours op het Aagtenpark een snelle ronde neerzetten. De snelste ronde wint een wielershirt van wielervereniging BRC Kennemerland. En wist u bijvoorbeeld dat ooit het poldergebied rond Castricum en Uitgeest het mondingsgebied van een zijtak van de Rijn was? Tijdens een presentatie nabij De Kil wordt verteld over de historie van het gebied. De fietsroute is ca. 8 kilometer. Voor de gelegenheid zijn speciale fietskaarten uitgebracht. Deze kunt u op 8 november afhalen bij landwinkel De Oude Boerderij, Kruitmagazijn II en het clubhuis van BRC Kennemerland.

Kijk voor meer informatie en het programma op
http://www.groeneijmond.nl/ of http://www.tussenijenz.nl/.