RTL Group

Brute machines aan de haal met 20 ton in 'Truck & Tractor Pulling' bij RTL 7

Bij RTL 7, de mannenzender van Nederland, gaat vanaf zondagavond 8 november het gas er flink op. Dan slepen in Truck & Tractor Pulling brute machines, met onwaarschijnlijk zwaar opgevoerde motoren, een twintig ton wegend gevaarte over een afstand van honderd meter. Te zien zijn verslagen van het Nederlandse en het Europese kampioenschap, waarbij oorverdovende herrie en vele duizenden paardenkrachten de hoofdmoot vormen. Daarnaast werpt het programma een blik achter de schermen, waarbij een team het hele seizoen op de voet is gevolgd tijdens de opbouw en onderhoud van hun speciale tractor.

De kijker komt ogen en oren tekort, want de prachtige en krachtige machines produceren een hels kabaal en zijn voorzien van de meest exotische motoren. Zwaar opgevoerde V8-motoren en turbines uit helikopters zijn geen uitzondering bij het spektakel en veel deelnemers nemen met een enkele motor geen genoegen. Zij koppelen er meerdere aan elkaar en weten zo het vermogen tot soms ver boven de 8.000 pk op te krikken. Dergelijk explosief geweld levert regelmatig spanning en sensatie op, want bij vol gas blijven de motoronderdelen niet altijd binnenboord.

Truck & Tractor Pulling wordt gereden op een speciaal geprepareerde baan van honderd meter lang en twaalf meter breed. De deelnemers proberen met hun voertuig een ruim twintig ton wegende sleepwagen voorbij de honderd meter te slepen. Deze sleepwagen is aan de achterzijde voorzien van wielen en aan de voorzijde van een vlakke plaat, de sleepvoet. Tijdens de run verplaatst zich een gewichtenbak van de achterzijde naar de voorzijde, waardoor er steeds meer druk op de sleepvoet komt. Hierdoor neemt de weerstand toe en zal het geheel uiteindelijk tot stilstand komen. Degene die de grootste afstand weet af te leggen, wint. Het gebeurt wel eens dat meerdere deelnemers de gehele baanlengte afleggen. Bij zon full pull wordt de sleepwagen verzwaard en moeten de deelnemers in een pull off uitmaken wie de sterkste is.

Uitzending RTL 7: wekelijks, vanaf zondag 8 november, tussen 20.00 en 20.30 uur.

---

Noot aan de redactie: fotomateriaal is op te vragen via fotoaanvraag@rtl.nl. Voor meer informatie en/of interviews kunt u contact opnemen met Onno Posthuma, RTL Nederland Communicatie, via tel: 035 - 6718667 of onno.posthuma@rtl.nl.