Gemeente Almere

Tweede fase Almere Overgooi van start

08-11-2009 | Start: 13:00 | Eind: 15:00

Op 8 november a.s. start de verkoop van 34 nieuwe kavels in Almere Overgooi. In totaal worden er in de 2e fase circa 100 nieuwe kavels uitgegeven. Dit betekent dat 100 huishoudens de kans krijgen om - in een exclusieve villawijk, op een royale kavel - een eigen huis te realiseren. Daarmee creëren ze niet alleen hun eigen wereld, maar bouwen ze ook aan de stad. De vrijheid is groot; alleen het raamwerk ligt vast. Jan des Bouvrie speelde een grote rol in de totstandkoming van dit stedenbouwkundig plan. De officiële start van de verkoop vindt dan ook plaats in de door hem ontworpen Villa Overgooi.

Wij nodigen alle geïnteresseerden uit om zich op 8 november te laten informeren over de grote mogelijkheden die Almere Overgooi biedt, en in het bijzonder over de 34 kavels die nu op de markt komen. Jan des Bouvrie, burgemeester Annemarie Jorritsma en wethouder Adri Duivesteijn zijn bij deze `start verkoop' - die van 13.00 tot 15.00 duurt - aanwezig.

Investeren in woning, wijk en stad
Almere Overgooi maakt deel uit van het programma `IkbouwmijnhuisinAlmere', dat iedereen de kans biedt een eigen huis te bouwen. De 1e fase van Almere Overgooi illustreert de betekenis van deze manier van stedenbouw. Wethouder Adri Duivesteijn: "Wanneer je mensen zélf de hoofdrol geeft in het maken van de stad, creëer je een enorme diversiteit. Niet alleen tússen de wijken, maar ook ín de wijken. Als je door Overgooi wandelt, zul je zien dat de wijk op geen enkele manier te vergelijken is met andere wijken in Almere. Als je vervolgens de `Villa van Vijven' of de door Jan des Bouvrie ontworpen `Villa Overgooi' bekijkt, zie je dat de particuliere opdrachtgevers niet alleen hebben geïnvesteerd in het eigen wonen, maar nadrukkelijk ook in de stad. Het zijn déze iconen die Almere kleur geven. Het stimuleren van particuliere initiatieven is dan ook méér dan mensen `simpelweg' de kans bieden een eigen woning te bouwen. Je biedt hen de mogelijkheid een culturele daad te verrichten."

Zo'n 325.000 m² vrij in te vullen
De 1e fase van Almere Overgooi staat grotendeels in de steigers. Veel van de 128 kavels die in deze 1e fase zijn verkocht, zijn inmiddels bebouwd. Daarmee telt Overgooi nu zo'n 150 particuliere opdrachtgevers. In de 2e fase komen ongeveer 100 nieuwe kavels in de verkoop, die variëren van 1.500 tot 5.000 m², met prijzen vanaf EUR420.000. De gemeente heeft Jan des Bouvrie gevraagd te helpen om het oorspronkelijke stedenbouwkundig plan te actualiseren. Duivesteijn: "Jan is als geen ander in staat mensen te helpen een eigen wereld te maken, om aan hun eigen droom te bouwen."

Een grote verbetering die is doorgevoerd, is dat de oppervlakte van water is vergoot. Wonen en water is een bijzondere combinatie, en die combinatie wordt in het geactualiseerde plan vaker gezocht. Verder worden van de afzonderlijke plekken echte `buurtjes' gemaakt, kleine sfeerplekken waar wonen en werken samenkomen. Er is ruimte voor voorzieningen, zoals een kinderdagverblijf of café. De buurten worden met elkaar verbonden door een groot landschapspark, dat volop in ontwikkeling is. Overgooi krijgt een markante entree, en de bosrijke omgeving wordt optimaal benut.

Nu het stedenbouwkundig plan is vernieuwd, is het aan de mensen zélf om - binnen dit raamwerk - inhoud te geven aan de eigen woonidealen. Zo'n 325.000 m² kan in een bijna grenzeloze vrijheid worden ingevuld. Zoals Jan des Bouvrie aangeeft: "Er is geen gemeente in Nederland waar je met zoveel vrijheid en eigen gevoel een huis kunt bouwen, volledig naar eigen wens."

Villa Overgooi
Met `Villa Overgooi' toont Des Bouvrie dat vernieuwende architectuur niet koud of onpersoonlijk is, maar dat modern en gezellig hand in hand kunnen gaan. Met de `voorbeeldvilla' hoopt hij mensen te inspireren om vernieuwend te zijn. Om een eigen, onderscheidende enclave te realiseren, die tegelijkertijd bepalend is voor het gezicht van de wijk en de stad.

Persoonlijke uitnodiging
Wilt u een persoonlijke uitnodiging voor de `start verkoop' ontvangen? Meld u dan aan op overgooi.almere.nl of neem contact op met de Kavelwinkel in het Stadhuis.

Kavelwinkel
Stadhuisplein 1, Almere Stad
Telefoon: 036 - 533 83 83
E-mail:overgooi@almere.nl