Persbericht

Datum 30 oktober 2009

Kenmerk 249

Laatste week Vrijstaat Amsterdam

Op zondagavond 8 november sluiten de deuren van de tentoonstelling Vrijstaat Amsterdam. In vijf weken trok de tentoonstelling ruim 4500 bezoekers. De laatste week brengen nog eens duizend schoolkinderen een bezoek in het kader van de `kunstkijkuren'. De tentoonstelling is te zien in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord en maakt deel uit van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam- Amsterdam.

Dromen over de stad
Vrijstaat Amsterdam gaat over de toekomst van de Amsterdamse metropool. Deze wordt verbeeld in negen enorme maquettes voor verschillende delen van de stad, onder meer de Haven, de Sloterplas, de Gaasperplas en de Noordelijke IJoever. De ontwerpen zijn gemaakt door negen jonge stedenbouwkundige bureaus uit Rotterdam en Amsterdam. Zij mochten in vrijheid dromen over de stad en alle voorstelbare toekomstvisies tonen in een maquette.

Laatste discussieavonden Onderdeel van de tentoonstelling is een dagelijks avondprogramma en een filmprogramma. Op donderdag 5 november gaat Wethouder Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam, Maarten van Poelgeest, in debat over de `Ontwerp Structuurvisie Amsterdam 2040', die twee weken geleden werd gepresenteerd. Het thema: bouwen in het weiland of verdichten? Vrijdag 6 november is de laatste discussieavond in de Vrijstaat. Jongeren gaan dan in gesprek met beleidsmakers en stedenbouwers over de toekomst van de stad. Wat zijn de wensen van jongeren? Wat willen zij veranderen aan de stad?

Tolhuistuin aan het IJ
De tentoonstelling vindt plaats in de voormalige Shell-kantine in de Tolhuistuin aan de noordelijke IJoever in Amsterdam. Bereikbaar met de pont van de De Ruyterkade (achter het Centraal Station) naar de Buiksloterweg. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 18:00 uur en zaterdag en zondag van 12:00 tot 18:00 uur. Het avondprogramma duurt van 20:00-22:00 uur.

4e IABR
De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) is een internationale biënnale gericht op stedelijk onderzoek en opgericht in 2001 in de overtuiging dat architectuur van publiek belang is. Het is een internationaal evenement met tentoonstellingen, conferenties, lezingen, debatten, theater en filmvertoningen gewijd aan thema's op het gebied van architectuur en stedenbouw. De 4e editie van de IABR vindt plaats van 24 september 2009 tot 10 januari 2010 in Rotterdam, en van 27 september tot en met 8 november ook in Amsterdam.

.




30 oktober 2009 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 249 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2