Gouden bouillonblokje voor Peter Klosse van De Echoput in Hoog Soeren


Winnaar schrijfwedstrijd bouillon bekend gemaakt

APELDOORN, 20091110 -- Tijdens een geslaagde Marché Gourmand* in Restaurant de Echoput op zondag 8 november, heeft Bouillon Magazine, Peter Klosse het gouden bouillonblokje opgespeld. In tegenstelling tot al het gidsengeweld, met de beste van dit en de hoogste van dat, wil Bouillon Magazine diegenen in het zonnetje zetten die - ondanks de nodige tegenwind - doorgaan met het promoten van de Nederlandse gastronomie. Mensen die in bescheidenheid veel betekenen voor het vak.

Onvermoeibaar en al vele jaren zet Peter Klosse van De Echoput in Hoog Soeren zich in voor de verbetering van het niveau van de gastronomie in Nederland. Hij voert naast zijn alom gewaardeerde hotel en restaurant De Echoput met succes een eigen Kook-, Wijn-, en Smaakschool, de Academie voor Gastronomie. Klosse helpt zijn cursisten smaak beter te begrijpen en doet dat met ontembare passie. Met cursussen en trainingen, het schrijven van boeken en artikelen, en door het verrichten van onderzoek.

Twee jaar geleden kwam na veel oponthoud eindelijk de bouw van het nieuwe Hotel Restaurant gereed. Amper was het open of het ganse perceel liep grote waterschade op door lekkende waterleidingen op de bovenste verdieping. Klosse liet zich niet uit het veld slaan. Sterker nog, de tegenslag gebruikte hij om de plannen voor de uitbreiding van zijn kookschool breder uit te werken. Hij nam geen halve maatregelen en onderkelderde zijn woning naast het hotel-restaurant aan de Amersfoortseweg om er samen met Bulthaup een prachtige keuken voor zijn kookcursisten in te richten.

Daarmee zet de enig gepromoveerde Doctor in de Smaak die ons land telt, een traditie voort die zijn overleden vader Jaap Klosse heeft ingezet: de Nederlandse gastronomie meer aanzien geven en in professionaliteit op een hoger plan brengen.

Voor deze toewijding en voor het immer blije gemoed waarmee hij die manifesteert, heeft Bouillon Magazine hem het zesde Bouillonblokje op de revers gespeld.

In 2004 ontvingen Claudia en Jannis Brevet (Inter Scaldes in Kruiningen) het gouden bouillonblokje. In 2005 was dat John Vinke, in 2006 Edwin Kats, in 2007 René en Marja Brienen (Brienen aan de Maas in Well) en in 2008 waren dat Erik en Anja van Loo (Parkheuvel in Rotterdam)

Maar Bouillon had nog een tweede feestelijke uitreiking, deze middag. De vijf genomineerden van de schrijfwedstrijd waren aanwezig. Winnares werd Anne-Sophie Melenhorst met haar verhaal Daggasten. Zij won een kist met kookboeken met een winkelwaarde van E 1.676,80 euro.
De andere genomineerden waren Caroline van Ommeren met haar verhaal De gulzige kater, Peter van de Fliert met Het geheime verbond, Marieke Bergman met Meisje aan de zee en Dineke van Gemert met Opnieuw beginnen.
Het winnende verhaal Daggasten kunt u teruglezen in het winternummer van bouillon (half december).

Abonnees kunnen alle 33 wedstrijdverhalen en gedichten opvragen bij redactie@bouillonmagazine.nl

*
Op 8 november vond voor het eerst de Marché Gourmand plaats in Restaurant Echoput te Hoog Soeren. Een aantal leveranciers stelden de bezoekers in staat om kennis te maken met hun producten. Voor een gering bedrag kon men genieten van zalm (Zalmhuis Steur), kaas (l'Amuse), brood (Carl Siegert), thee (De Eenhoorn), koek en chocola (Jos van Velzen), heerlijke wildpate en paddenstoelen (De Echoput), worsten en levenswater (Restaurant de Pronckheer), soepen en wijnen (Pure Taste), bieren (Jopen Bier). De Kookboekhandel stond er met prachtige boeken en de medewerkers van De Echoput liepen zich de benen uit het lijf om het iedereen naar de zin te maken. Het werd een feest, waar iedereen lekker lang bleef plakken. Zeker voor herhaling vatbaar!

Foto's kunnen worden aangevraagd bij redactie@bouillonmagazine.nl