Ingezonden persbericht


Vijf vragen aan Jürgen Habermas

Zondag 8 november 2009
Aanvang: 15.30 uur
Voertaal: Duits (lezing) & Engels

Jürgen Habermas, een van de laatste, nog levende grote filosofen van de twintigste eeuw, is dit jaar tachtig geworden. Het laatste decennium profileerde hij zich als een bijzonder scherp analist van de wereldorde na 9/11. Geloven en weten en andere politieke essays presenteert een speciaal voor Nederland gemaakte selectie uit zijn meest recente werk. Op 8 november zal het boek worden gepresenteerd en tevens te koop worden aangeboden.

Het oeuvre van Habermas heeft internationaal veel invloed en blijft onverminderd actueel. In zijn recente werk richt hij zich op wat hij de 'postseculiere' en de 'postnationale' samenleving noemt. Enerzijds zien we volgens hem een toegenomen aanwezigheid van religie in onze democratie; anderzijds staat de natiestaat door de voortschrijdende globalisatie in toenemende mate onder druk. Habermas beantwoordt de vele vragen die dit oproept, op een even scherpe als eigenzinnige wijze.

Na de lezing zullen Frits Bolkestein (voormalig Eurocommissaris), Job Cohen (burgemeester van Amsterdam), Beate Rössler (hoogleraar ethiek en de geschiedenis van de ethiek), Paul Scheffer (bijzonder hoogleraar grootstedelijke problematiek, Universiteit van Amsterdam) en Désirée Verweij (hoogleraar militaire ethiek aan de Nederlandse Defensie Academie te Breda en bijzonder hoogleraar 'Normatieve en beleidsmatige dilemma's van multilaterale vredesoperaties' aan de Radboud Universiteit Nijmegen) vragen aan hem voorleggen. Harry Kunneman (hoogleraar sociale en politieke theorie, Universiteit voor Humanistiek) verzorgt een korte inleiding op het werk van Habermas en zal het op de lezing van Habermas aansluitende gesprek modereren.

NB. Er zijn alleen nog kaarten beschikbaar voor de vertoning van de lezing op scherm in een andere zaal. Toegang: ¤ 5,- Reserveren
Online partner Felix Meritis:
Reserveren:
+31 (0)20 62 31 311
receptie@felix.meritis.nl