Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T 19 oktober 2009

20 jaar geleden voelt als de dag van gisteren
De Wende in persoonlijke verhalen en beelden in Het Utrechts Archief

Op zondag 8 november staat Die Wende in 1989 centraal in Het Utrechts Archief. In het kader van de Culturele Zondag Niemandsland toont het archief diverse getuigenissen rond de val van de Muur. De Utrechtse radioreporter Jeroen Wielaert reed direct na de val naar Berlijn en maakte prachtige radioreportages en een fotoserie van de Berlijnse Muur. Zijn reportages zijn op 8 november opnieuw te beluisteren. Onder de titel Gat in de Muur worden zijn beelden dan voor het eerst publiekelijk vertoond, voorzien van een persoonlijke toelichting door Wielaert. Daarnaast is de bijzondere documentaire Wie Erich seine Arbeit verlor te zien. De Westduitse cameraman Kai von Westerman rijgt zijn archiefbeelden uit 1989 aan elkaar tot een persoonlijk verhaal over dit ingrijpende jaar. Sonja Markowski woont al vijftien jaar in Nederland, maar haar wortels liggen in West-Berlijn. Ze was zeventien toen de Muur viel. In het programma Siebzehn in West-Berlin vertelt ze over haar ervaringen en zingt ze enkele nummers. Die Mauer is een documentaire over de laatste dagen van de Berlijnse Muur en de dagen daarna. Regisseur en kunstenaar Jürgen Böttcher observeert en registreert, zonder zijn beelden te becommentariëren of met interviews te overladen. Het spreek voor zich. Het 'nieuwe' Berlijn wordt in beeld gebracht in de film Berlin Babylon. Ondersteund door muziek van de Einstürzende Neubauten biedt het een blik in de architectonische strijd die in de jaren '90 losbarstte. Architecten als Rem Koolhaas, Renzo Piano en I.M. Pei komen aan het woord, net als Hans Stimmann, de verantwoordelijke voor het nieuwe gezichtsbeeld van Berlijn-Mitte. Meer informatie: www.hetutrechtsarchief.nl

Zondag 8 november 13.00 uur - 17.00 uur
Het Utrechts Archief | Hamburgerstraat 28 | Utrecht

PROGRAMMA 8 NOVEMBER 2009
Het Utrechts Archief | Hamburgerstraat 28 | Utrecht

GAT IN DE MUUR: 89 DIA'S & HET UTRECHTS NIEUWSBLAD IN 1989

Krant van 10 november 1989 per ongeluk weggegooid? Geen probleem! Vind hem terug in Het Utrechts Archief. En lees meteen hoe het Utrechts Nieuwsblad verslag deed van de bijzondere gebeurtenissen in 1989. Toen er nog gesproken werd van het 'Gat in de Muur'. Inderdaad: het kan verkeren. De Wende met eigen ogen zien? Ook dat kan! De Utrechtse radioreporter Jeroen Wielaert reed direct na de Val van de Muur naar Berlijn, om middenin het nieuws te zijn. In de maanden daarna keerde hij veelvuldig terug. Naast radioreportages (die je in Het Utrechts Archief ook kunt horen) maakte hij een diaserie van de Berlijnse Muur direct na de Val. Deze wordt voor het eerst publiekelijk vertoond, met om 15.30 uur een persoonlijke toelichting van Jeroen Wielaert in het auditorium.

13.00-17.00 Het UN in 1989 HET UTRECHTS ARCHIEF - EXPOZAAL

13.00-17.00 diaserie Jeroen Wielaert HET UTRECHTS ARCHIEF - GANG & AUDITORIUM doorlopend

15.30-16.00 diaserie Jeroen Wielaert met toelichting

WENDE IN WOORD EN BEELD
WIE ERICH SEINE ARBEIT VERLOR & SIEBZEHN IN WEST-BERLIN

In de documentaire Wie Erich seine Arbeit verlor rijgt de West-Duitse cameraman Kai von Westerman zijn archiefbeelden uit 1989 aan elkaar. Met zijn eigen beelden als basis vertelt hij zijn verhaal over dit bijzondere jaar. Von Westerman voorziet zijn film live van commentaar.

Rootsy singer/songwriter Sonja Markowski woont al vijftien jaar in Nederland, maar haar wortels liggen in West-Berlijn. Ze was zeventien toen de Muur viel. In het programma Siebzehn in West-Berlin vertelt ze haar persoonlijke verhaal en zingt enkele passende nummers.

13.15-15.00 Wie Erich seine Arbeit verlor (Engelstalig, met Duitse passages) AUDITORIUM 16.15-16.45 Siebzehn in West-Berlin AUDITORIUM

WENDE IN WOORD EN BEELD
DIE MAUER & BERLIN BABYLON

De laatste dagen van de Muur
Die Mauer is een wonderlijke documentaire over de laatste dagen van de Berlijnse Muur en de dagen daarna. Regisseur Jürgen Böttcher is van oorsprong beeldend kunstenaar: hij observeert en registreert, zonder zijn beelden te becommentariëren of met interviews te overladen. Berlin Babylon biedt, ondersteund door muziek van de Einstürzende Neubauten, een blik in de architectonische strijd die in de jaren '90 losbarstte om het 'nieuwe' Berlijn. Architecten als Rem Koolhaas, Renzo Piano en I.M. Pei komen aan het woord, net als Hans Stimmann, de verantwoordelijke voor het nieuwe gezichtsbeeld van Berlijn-Mitte.

13.15-15.00 15.15-17.00 Die Mauer EDUCATORIUM

13.15-14.45 15.00-16.30 Berlin Babylon (Duitstalig, Engels ondertiteld) FILMZAAL

-----------------------




Ingezonden persbericht