Ingezonden persbericht


Persbericht
22 oktober 2009

Zone (0)30: Utrecht - Berlijn

Twee fotografen, twee steden, twee straten en het gemeenschappelijke kengetal 030. Vrede van Utrecht presenteert Zone (0)30. Een project dat bewoners van twee straten vergelijkt: de Utrechter Straße in Berlijn en 't Goylaan in Utrecht. Op 8 november is de officiële boekpresentatie in de voormalige fietswinkel 'Ekeris' aan het t' Goylaan 75 in aanwezigheid van de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen.

Zone (0)30 is een project dat terugblikt op de val van de Berlijnse Muur van twintig jaar geleden. Het verbindt de steden Utrecht en Berlijn. Beide hebben als kengetal 030. De kunstenaars Sahar Roumiz en Rogier Alleblas hebben dertig bewoners van het Utrechtse 't Goylaan en de Utrechter Straße in Berlijn op de foto gezet en geïnterviewd. De interviews en foto's zijn gebundeld in dit boek.

Herinneringen aan de Muur
De bewoners vertellen in het boek waar ze vandaan komen. Ze blikken terug over het verschil met vroeger en hun herinneringen aan de val van de Berlijnse muur. Zone 0(30) is er niet alleen om mensen met elkaar te vergelijken, maar juist een beeld te schetsen van twee straten in zeer verschillende steden. Opmerkelijk genoeg lijken ze heel erg op elkaar.

Fototentoonstelling
De foto's uit het boek zullen, tot de maand na de boekpresentatie, levensgroot in de etalages en winkels van verschillende ondernemers op 't Goylaan te zien zijn. Het project blijft daardoor niet in de expositieruimte, maar wordt naar het publiek toegebracht. Bewoners kunnen zo hun buurman of buurvrouw herkennen. De fototentoonstelling is op 8 november van 1400 tot 1800 uur te zien in de voormalige fietswinkel Ekeris aan het 't Goylaan.

Berlijnse middag in Hoograven
Zone 0(30) is niet de enige activiteit in Hoograven die in het kader van de Culturele Zondag Niemandsland plaatsvindt. De middag begint met Berlin im Licht. Een concert met Duitse liederen en een biologische Berliner lunch in stadsboerderij Nieuw Rotsoord. Na de boekpresentatie van Zone 0(30) is er om vier uur de filmvertoning van 'Bent U Terecht?', een serie videoportretten van Hoogravenaren in aanwezigheid van makers en hoofdpersonen.

Programma Culturele Zondag Niemandsland in Hoograven: 12:00 uur Berlin im Licht, Duitse liederen van het donker naar het licht 12:30 uur Biologische Berliner lunch (stadsboerderij Nieuw Rotsoord) vanaf 14:00 uur fototentoonstelling Zone (0)30: Portretten uit Utrecht en Berlijn (voormalige fietsenwinkel Ekeris, 't Goylaan 75) 14:30 uur Officiële boekpresentatie Zone (0)30 (voormalige fietsenwinkel Ekeris, 't Goylaan 75) 16:00 uur Filmvertoning 'Bent U Terecht?', serie videoportretten van Hoogravenaren (voormalige fietsenwinkel Ekeris, 't Goylaan 75)


---

NOOT VOOR DE REDACTIE -