Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 27 oktober 2009

Het is al volop Sinterklaas in Museum Catharijneconvent met de tentoonstelling Sint-Nicolaas op bezoek. Al vele enthousiaste kinderen volgden het Pepernotenspoor waarmee ze 'Sint-Expert' zijn geworden. Nu is het de beurt aan volwassenen om Sint-Expert te worden. Voor hen start vanaf 8 november de lezingencyclus Sinterklaas Verklaard. In vijf lezingen staan de Goedheiligman en de diverse aspecten van zijn feest centraal. Zo spreekt hoogleraar Willem Koops over Sinterklaas als opvoeder en John Helsloot van het Meertens Instituut over Zwarte Piet. Bij aankoop van een passe-partout krijgen de deelnemers de exclusieve uitgave Sinterklaas Verklaard, waarin de bijdrages van de vijf experts verzameld zijn. Het is natuurlijk ook mogelijk om afzonderlijke lezingen bij te wonen. Reserveren kan via info@catharijneconvent.nl. De Sinterklaaslezingen zijn ontwikkeld in samenwerking met de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Programma lezingencyclus Sinterklaas Verklaard:

* 8 november: 'Sint-Nicolaas, een levende legende' door Eugenie Boer, gastconservator van de tentoonstelling Sint-Nicolaas op bezoek
* 15 november: 'Sinterklaas als opvoeder' door Willem Koops, hoogleraar ontwikkelingspsychologie en pedagogiek aan de Universiteit Utrecht
* 22 november: 'Sinterklaas als gezinsfeest' door Herman Pleij, emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam
* 28 november: 'Sint-Nicolaasliederen' door Henk van Benthem, auteur van de gelijknamige publicatie
* 29 november: 'Is Zwarte Piet uit te leggen?' door John Helsloot, onderzoeker Meertens Instituut

Over de lezingen

Zondag 8 november, Eugenie Boer - 'Sint-Nicolaas, een levende legende' Sinterklaas: wie is die man eigenlijk en waar komt het feest vandaan? Deze lezing slaat een brug tussen de 'moderne' Sinterklaas en de historische Nicolaas, een overspanning van meer dan zeventien eeuwen. De verering van de heilige is in de loop der eeuwen onder druk komen te staan en door maatschappelijke omstandigheden van karakter veranderd. De effecten ervan ervaren we in Nederland tot op de dag van vandaag en het einde van de legendevorming is nog lang niet in zicht.

Zondag 15 november, Willem Koops - 'Sinterklaas als opvoeder' Aan de hand van het denken over kinderen vanaf de Middeleeuwen tot nu gaat Koops in op vragen als: mogen wij het jonge kind met Sinterklaas voor de gek houden? Is Sinterklaas geen bedreiging voor de (geloofs)opvoeding? Welke veranderingen zijn er ten aanzien van de rol van Sinterklaas? Hoogleraar ontwikkelingspsychologie Willem Koops brengt deze vragen aan de orde aan de hand van voorbeelden door de jaren heen.

Zondag 22 november, Herman Pleij - 'Sinterklaas als gezinsfeest' Na de Middeleeuwen verdwijnen de meeste massafeesten. Vooral in de Lage Landen verandert het openbare spektakel in een gezinsfeest, dat in de besloten kring van de familie gevierd wordt. Daardoor kunnen typisch 'roomse' feesten voortbestaan in de protestante Republiek van het noorden. Hoe heeft de Sinterklaasviering zich in al die jaren ontwikkeld? U hoort het in deze lezing van emeritus hoogleraar Herman Pleij.

Zaterdag 28 november, Henk van Benthem - 'Sint-Nicolaasliederen' Sint-Nicolaas is door de eeuwen heen op talloze wijzen bezongen. De Middeleeuwse gelovigen lieten hun verering in tal van liederen blijken. Maar ook buiten de kerk zong men hem uitbundig toe. In de negentiende eeuw ontstond het beeld dat wij nu nog van Sinterklaas kennen: hij deelt geschenken uit, verpakt in pedagogische boodschappen. Dat is dan ook de teneur van de kinderliederen die vanaf die tijd geschreven worden. Henk van Benthem vertelt de geschiedenis door de eeuwen heen én laat u een selectie uit de rijke traditie van Sint-Nicolaasliederen horen.

Zondag 29 november, John Helsloot - 'Is Zwarte Piet uit te leggen?' De discussie over de rol van Zwarte Piet vlamt steeds weer op. De felle tegenstanders van een 'zwarte' Zwarte Piet en de grote groep Nederlanders die daar geen enkel bezwaar in zien; eens worden ze het waarschijnlijk nooit. Dat deze tegenstellingen niet iets zijn van de eenentwintigste eeuw, maar al veel eerder een rol speelden, blijkt wel uit het verhaal van John Helsloot. Naar voren komt dat Zwarte Piet op meer dan één manier uitgelegd kan worden. Wellicht moet de conclusie zijn, dat ook in dit geval niets zo zwart-wit is als vaak gedacht wordt.

à13.30-14.30 uur | ¤ 5,- excl. entree, passe-partout ¤ 29,- (inclusief boek) àreserveren: info@catharijneconvent.nl of 030-231 38 35 àbij de cyclus verschijnt het boek 'Sinterklaas Verklaard': ¤ 11,90 in de museumshop.

Hoofdsponsor van Sint-Nicolaas op bezoek is Stichting DELA Fonds (2007). Dit goede doelen fonds richt zich onder meer op het behouden en vormgeven van tradities. Zie www.delafonds.nl. De tentoonstelling maakt deel uit van het Jaar van de Tradities. Zie www.traditie.nl

NOOT VOOR DE REDACTIE -

Ingezonden persbericht