KNHS

Eric van der Vleuten vierde in WB Verona
8 november 2009
Eric van der Vleuten - Tomboy

VERONA (KNHS) - In de vierde wereldbekerwedstrijd voor springruiters, waarin plaatsingspunten waren te verdienen voor de wereldbekerfinale die volgend jaar april in Genève wordt verreden, eindigden Eric van der Vleuten (Mierlo) en VDL groep Tomboy op de vierde plaats. Door deze hoge klassering verzamelde Van der Vleuten sr. tot nu toe al 37 wereldbekerpunten, waardoor hij opklom naar de tweede plaats in de tussenstand. Leider blijft in dat klassement de Zwitser Daniel Etter met 40 punten, die in de stad van de Italiaanse opera niet van start ging.

Slechts vijf combinaties wisten zich voor de barrage te plaatsen en van hen was Eric van der Vleuten de enige Nederlander. Albert Zoer (Echten) liet de achtjarige schimmel Uraguay (Nairobi x Colino) debuteren in een wereldbekerwedstrijd en noteerde twee springfouten, waarmee hij uiteindelijk 16de werd en nog net één puntje voor zijn wereldbekerklassement meepakte. Leon Thijssen (Baarlo), die met Olaf van start ging, haalde de eindstreep niet.

De wereldbeker kwalificatie werd gewonnen door de Brit Michael Whitaker met Insul Tech Amai, die niet alleen foutloos bleef, maar ook de snelste tijd noteerde. Voor Whitaker was dit de eerste wedstrijd in Europa na zijn schorsing. Vorig week ging hij al van start in het Amerikaanse Syracuse en volgende week zal hij van start gaan in Toronto. Whitaker verdiende met deze overwinning 36.000,-- euro. De Duitser Gilbert Böckmann legde met No Fathers Girl beslag op de tweede plek, terwijl de Fransman Kevin Staut met Silvana derde werd.

"Het was echt een zware wedstrijd met maar vijf foutloze combinaties. Ik moest als één na laatste ruiter de ring in en eerlijk is eerlijk, VDL Groep Tomboy wandelde over de hindernissen. Ik ben nergens in de problemen gekomen. Ook niet in de zware driesprong, die heel kort uit de hoek stond met een enorm brede oxer in het midden. In de barrage moest ik als laatste ruiter van start. Michael Whitaker had een hele snelle tijd neergezet en ook Gilbert Böckmann was hard gegaan. Ik had de keus: of rustig rijden en dan op zeker derde worden, of het risico vol aangaan. Ik besloot tot het laatste, ook omdat Kevin Staut een snelle tijd had gerealiseerd met één foutje. Op de vierde sprong kregen we een fout omdat ik in een iets te hoog tempo net een fractie te dicht kwam, waardoor de eerste van twee fouten werd gemaakt. Maar met deze vierde plek en met de tweede plaats in de tussenstand ben ik dik tevreden!", aldus Eric van der Vleuten, die de wereldbekerwedstrijd in Stuttgart aan zijn neus voorbij laat gaan, maar wel hoopt in december in het Londense Olympia van de partij te zijn. Met zijn vierde plek verdiende Van der Vleuten 14.500,-- euro.

In de stand om de wereldbeker blijft Daniel Etter aan de leiding gaan met 40 punten, dankzij zijn zeges in Oslo en Helsinki. Eric van der Vleuten staat nu tweede met 37 punten, Marco Kutscher (Dui) staat derde met 33 punten, terwijl Patrice Delaveau (Fra) en Marcus Ehning (Dui) de vierde plek delen met 29 punten. Albert Zoer, Leopld van Asten en Harrie Smolders blijven aansluiting behouden.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.fieracavalli.com

Uitslag WB springen:


1) Michael Whitaker (Eng) - Insul Tech Amai - 0 / 0 - 37.49
2) Gilbert Böckmann (Dui) - No Father's Girl - 0 / 0 - 38.14
3) Kevin Staut (Fra) - Silvana (Corland x Widor) - 0 / 4 - 37.87
4) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Tomboy (Emilion x Ahorn)
- 0 / 8 - 38.34
16) Albert Zoer (Echten) - Uraguay (Nairobi x Colino) 34) Leon Thijssen (Baarlo) - Olaf - ret.

Tussenstand WB springen (officieus):


1) Daniel Etter (Zwi) - 40

2) Eric van der Vleuten (Mierlo) - 37

3) Marco Kutscher (Dui) - 33

4) Patrice Delaveau (Fra) - 29
4) Marcus Ehning (Dui) - 29

Foto Eric van der Vleuten met Tomboy door: www.melissen.net