Ingezonden persbericht

Een verhaal uit duizenden

Lezing Denise Citroen over de omgang met de oorlog in families

Kamp Amersfoort Zondag 8 november 2009 15.00 uur Toegang gratis

Verzwegen of luidruchtig, de oorlog is in elke familie aanwezig. Hoe gaan families hiermee om, wat hebben ouders aan hun kinderen verteld, wat horen kleinkinderen nu van hun grootouders? Denise Citroen vroeg negen kleinkinderen naar hun kijk op de familiegeschiedenis en legde hun verhalen vast in het boek Eén verhaal uit duizenden - kleinkinderen over de erfenis van de shoah. Op de dvd maken de kleinkinderen een keuze uit de verhalen die hun grootouders vastlegden voor het Spielbergproject, en voorzien deze van commentaar.
Denise Citroen is landelijk bekend geworden omdat zij het wereldwijde door onder meer de Steven Spielberg Foundation gefinancierde interviewproject met e Nederlandse ooggetuigen en overlevenden heeft gecoördineerd. Het betrof de Shoa, de vervolging van en moord op de Joden in de Tweede Wereldoorlog. In de afgelopen vijftien jaar zijn vele duizenden getuigenissen beschreven en kunnen zij gebruikt worden voor talloze projecten. Een van die projecten heeft zij dit jaar zelf uitgevoerd met de puyblicatie van het boek en de dvd 'Een verhaal uit duizenden'. Zij heeft de verhalen van negen kleinkinderen, inmiddels (bijna) allen jonge volwassenen opgetekend en hen fragmenten uit de op video vastgelegde verhalen van hun grootmoeder of -vader laten kiezen. Aan de hand van deze fragmenten vertelt zij over de wijze waarop er uiteraard verschillend in de families om wordt gegaan met de ervaringen van hen die de oorlog en de vervolging als jonge mensen hebben meegemaakt, soms waren zij nog jonger dan hun kleinkinderen nu. Tijdens de lezing worden fragmenten van de interviews met de getuigen van toen getoond. Denise Citroen gaat graag in gesprek met het publiek op 8 november.

De lezing van Denise Citroen vindt plaats in het kader van de herdenking van de Kristallnacht die op 9 november 1938 plaatsvond. Toen werden in het hele gebied van het toenmalige Duitse Rijk van huizen, winkels. synagogen de ramen ingegooid, vandaar de naam kristalnacht.. Mensen werden in elkaar geslagen en zelfs vermoord, hun bezittingen werden geplunderd en gebrandschat. Elk jaar wordt dit herdacht.

De lezing is geschikt en interessant voor iedereen vanaf ongeveer 12 jaar. Aanvag 15.00 uur. De toegang is vrij. Reserveren is aanbevolen: 033 4613129 of info@kampamersfoort.nl.

Bereikbaarheid:
Nationaal Monument Kamp Amersfoort - Loes van Overeemlaan 19 (voorheen Appelweg), 3832 RZ Leusden. Zijweg Laan 1914, achter DHV. A28 tussen Utrecht en Amersfoort Afslag 5 Maarn, borden volgen Gedenkplaats
Op zondag is Kamp Amersfoort niet direct per openbaar vervoer bereikbaar. Wel rijdt de zonetaxi vanaf het Centraal Station van Amersfoort (Taxi Besseling, zoek de stickers op de voorste deuren van de taxi). Het is twee zones, ad euro 9,-. Andere taxi's brengen u voor ongeveer euro 10,50 naar Kamp Amersfoort. Per OV-fiets is het ritje van ongeveer tien minuten goed te doen