Gemeente Wunseradiel


Begroting 2010

Verzetsbrug Makkum

De gemeenteraad bespreekt op maandag 9 november aanstaande de begroting van de gemeente Wûnseradiel voor 2010 en de daarbij horende meerjarenramingen over 2011 t/m 2013. Deze vergadering is voor iedereen toegankelijk maar u kunt nu ook alvast de begroting op onze website vinden.

Op de website belichten we een aantal bijzondere punten uit de begroting. Voor de mensen die graag de begroting willen zien ligt er een exemplaar op het gemeentehuis ter inzage.

Financiële situatie

Bij het opstellen van de begroting is uitgegaan van ongewijzigd beleid. Dit wil zeggen dat er vergeleken met het afgelopen jaar weinig verandert. Wel zullen door de inflatie de leges en de meeste belastingen omhoog gaan.

Voor het begrotingsjaar 2010 is een voordelig saldo geraamd van c.a. 157.000

Bezuiniging

Voor het jaar 2010 zijn taakstellende bezuinigingen opgevoerd t.b.v. ¤61.800,-. In de begrotingsraad zullen concrete maatregelen voorgesteld worden.

Herindeling
In 2010 zal de herindeling veel tijd vragen van de medewerkers van de gemeente. Op 1 januari 2011 moet de nieuwe organisatie immers goed draaien: de organisatie moet goed bereikbaar zijn en we moeten bijvoorbeeld paspoorten en rijbewijzen kunnen afgeven. Het Parlement zal in de loop van 2010 een definitief besluit nemen.

Gemeentelijke Basisregistratie
Vanaf 1 januari 2010 hoeft u bij de overheid maar één keer uw persoonsgegevens te verstrekken. Heeft u dat gedaan dan zullen alle overheidsinstanties van deze gegevens gebruik gaan maken. U hoeft zich dan niet steeds opnieuw aan te melden.

Kapitaalgoederen

Het onderhoud van de openbare ruimte zoals wegen, bruggen e.d. vergt een substantieel deel van de begroting. Wegen en bruggen e.d. noemen we ook wel kapitaalgoederen. Voor de kapitaalgoederen is in 2006 besloten om het totale onderhoudbudget structureel met ¤446.000,- te verhogen tot ¤746.000,- in 2010

Fietspad tussen Rytseterp en Jousterp

Bij Parrega en Tjerkwerd worden fietstunnels aangelegd onder de provinciale weg. In 2010 gaan we in samenwerking met de provincie onderzoeken of het mogelijk is een fietspad tussen Rytseterp en Jousterp bij Tjerkwerd aan te leggen. De beide buurtschappen kunnen dan gebruik maken van de tunnel bij Tjerkwerd.

Onderhoud aan bruggen, oevers en kaden

Van de eerder genoemde kapitaalgoederen gaan we een aantal bruggen, oevers en kades opknappen. Het gaat om onder andere de Verzetsbrug te Makkum, de brug en beschoeiing aan de Burenlaan te Pingjum, het vernieuwen van de brug Kerkhof-Trekfeart te Burgwerd, de kade De Streek te Kimswerd en de kade Molenweg te Witmarsum. De kade in de Makkumer buitenhaven, ten noorden van de sluis, heeft extra aandacht. De sluisdeuren krijgen deels nieuwe beplankingen

Bestemmingsplannen

In de loop van 2010 zijn alle bestemmingsplannen actueel en digitaal beschikbaar. In de loop van 2010 kan de burger alle bestemmingsplannen vinden op de website van de gemeente. In 2010 zijn ook de beide bestemmingplannen voor het buitengebied afgerond.

Bedrijventerreinen

In Makkum werken we aan het nieuwe bedrijventerrein de Papiermolen. Hier komen bedrijven die niet aan watersport verbonden zijn.

Verkeer van Rechts

Op de doorgaande weg (Van Camminghaweg en Sytzamaweg) in het dorp Arum is de verkeersregel 'Bestuurders Voorrang van Rechts' nog niet ingevoerd. Deze verkeersregel geldt voor alle kernen waar de maximumsnelheid 30 km is. In 2010 krijgen alle kruisingen op de beide wegen een afwijkende kleur in het midden van de straat.

Jeugdbeleid

In 2009 is een notitie jeugdbeleid opgesteld voor de periode 2009 - 2012. Voor 2010 staan verschillende activiteiten op het programma. Er komt overleg met de jeugdsozen en jeugdketen. Daarnaast komen er trainingen voor peuter- en kinderopvangleidsters op het signaleren van problemen. Verder beginnen we met het invoeren van het Centrum Jeugd en Gezin, gaan we het jeugdketenbeleid continueren en hebben we aandacht voor controle en handhaving en het promoten van maatschappelijke stages. Tenslotte willen we de jeugdsozen versterken door middel van ondersteuning van een jongerenwerker.

Ouderenzorg

Sinds 2007 is er een ouderenadviseur werkzaam in Wûnseradiel. Het blijkt dat er veel ouderen zijn die behoefte hebben aan een gesprek met de ouderenadviseur. De gemeente gaat kijken of er voor volgend jaar meer uren beschikbaar kunnen komen.

Sportvoorzieningen

Onze gemeente kent verschillende sportzalen en- hallen. Om deze voorziening te onderhouden is veel geld nodig. Dit geld is niet altijd beschikbaar en daarom kijken we of het mogelijk is om een deel van deze voorzieningen meer geconcentreerd in de grote kernen onder te brengen. Dit moet zo gebeuren dat er voldoende spreiding is over de gemeente. In 2010 gaat de gemeente twee tennisbanen in Makkum en het sportveld van Exmorra renoveren en de toegangspoorten it Fliet te Witmarsum vervangen.

Milieu

De gemeente plaatst in 2010 acht ondergrondse glascontainers. In Witmarsum voeren we al enige tijd een proef uit met het inzamelen van oud papier met behulp van een zijlader. We onderzoeken of we dit systeem in de hele gemeente kan worden ingevoerd.

In 2010 verwachten we klaar te zijn net het aansluiten op de rioleringen van alle huizen en bedrijven waarvoor geen provinciale ontheffing is.

Werk aan de scholen

Aan de scholen in Arum, Makkum en Witmarsum zullen kleinere onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. In Pingjum komt een nieuw schoolgebouw.

relevante downloads

* Investeringsprogramma 2010.pdf (4.92 KB)
* Opbrengst gemeentelijke belastingen.pdf (6.26 KB)
* Programmabegroting 2010.pdf (5.67 KB)
Zie het origineel
origineel