Iraanse mensenrechtenverdedigster Sadr krijgt Mensenrechtentulp 2009

De Mensenrechtentulp 2009 gaat naar de Iraanse mensenrechtenadvocate Shadi Sadr. Zij krijgt de mensenrechtenprijs van de Nederlandse regering voor de moed en het doorzettingsvermogen die zij toont bij het beschermen en bevorderen van de rechten van haar medeburgers. Minister Verhagen reikt haar de prijs maandag 9 november uit in de Ridderzaal te Den Haag.

Shadi Sadr zet zich als advocate, journaliste en onderzoekster in voor de rechten van vrouwen in Iran. 'Shadi Sadr krijgt de Mensenrechtentulp voor haar buitengewone moed, standvastigheid en werk in een klimaat van zeer zorgelijke en herhaalde schendingen van mensenrechten', aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Als advocate verdedigt Sadr vrouwen- en mensenrechtenverdedigers. In 2004 richtte zij Raahi op, een organisatie die onderzoek doet naar de verbetering van vrouwenrechten. Raahi verdedigt kostenloos vrouwen die zich in een zeer moeilijke positie bevinden, met name op het gebied van familierecht. Daarnaast maakt Sadr zich hard in de strijd tegen stenigingen in Iran. Zij is mede-oprichtster van de campagne Stop Stoning Forever.

Als journaliste schrijft Sadr voor bladen, kranten en websites. Zij combineert deze werkzaamheden door regelmatig kritische artikelen te schrijven over de rechtszaken die zij als advocate op zich neemt en over de manier waarop vrouwen worden behandeld. Al jarenlang haalt zij onderwerpen - zoals huiselijk geweld - uit de taboesfeer en brengt die in de openbaarheid.

Sadrs vreedzame inspanningen voor anderen leverden haar persoonlijk veel negatieve gevolgen op. Zij wordt voortdurend afgeluisterd en bedreigd. In 2005 kreeg zij een reisverbod van een jaar opgelegd. Zij is in maart 2007 gearresteerd en gevangen gezet. Ten tijde van de onlusten na de presidentsverkiezingen van 12 juni is zij op gewelddadige wijze opnieuw opgepakt en 11 dagen vastgehouden.

De prijs bestaat uit een bronzen beeldje van de Mensenrechtentulp en een persoonlijke prijs van 10.000 euro. Bovendien kan Sadr een project van 100.000 euro voorstellen ter intensivering van haar werk en wordt zij in staat gesteld haar netwerk in Nederland en Europa uit te breiden.