HIVOS

»

Iraanse mensenrechtenverdediger ontvangt op 9 november de Tulip Award Gepost op 22/10/2009

Hivos is zeer verheugd met het nieuws dat Shadi Sadr, mensenrechtenverdediger en oprichtster van Hivos partner Raahi, Women Legal Aid Centre in Teheran, op 9 november de Mensenrechtenprijs `Tulip Award 2009' van de Nederlandse regering zal ontvangen.
Shadi Sadr
Shadi Sadr is journalist, advocaat en mensenrechtenverdediger en strijdt hartstochtelijk voor de rechten van vrouwen in Iran. Zij vertegenwoordigde door steniging ter dood veroordeelde vrouwen, mensenrechtenverdedigers en journalisten die vanwege hun overtuigingen door het Iraanse regime werden vervolgd. Zij is oprichtster en directeur van Raahi, een organisatie die juridisch advies verstrekte aan vrouwen die hulp vroegen op het gebied van echtscheiding, voogdij en huiselijk geweld. Deze vrouwen liepen tegen de grenzen aan van het Iraanse rechtssysteem. De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Hivos ondersteunde Raahi vanaf 2004, tot de organisatie in 2007 door de Iraanse autoriteiten gesloten werd. Shadi Sadr is verscheidene malen gearresteerd en vastgehouden voor verhoor zonder duidelijke aanklacht. De intimidatie door de Iraanse overheid heeft Sadr niet verhinderd door te gaan met haar strijd voor de rechten van vrouwen in Iran. Discriminatie van vrouwen in Iran
Discriminerende wetgeving op het gebied van echtscheiding en voogdij, steniging van vrouwen, recht op polygamie voor mannen, kindhuwelijken, het zijn slechts een paar voorbeelden van discriminatie van vrouwen in Iran. Juist vanwege deze praktijken, strijden veel mannen en vrouwen in Iran voor gelijke rechten. Activisten die zich inzetten voor de rechten van vrouwen worden in Iran actief vervolgd, opgesloten en geïntimideerd. Het toekennen van de Tulip Award aan een Iraanse vrouwenrechtenverdediger is een erkenning voor de strijd van alle mannen en vrouwen in Iran voor gelijke rechten.
Uitzonderlijke moed
Hivos heeft besloten om Shadi Sadr voor te dragen voor de Tulip Award 2009. Het toekennen van de Tulip Award aan Sadr is een erkenning van haar uitzonderlijke moed en daadkracht. Het zal haar steunen in haar werk en bijdragen aan haar persoonlijke veiligheid. De prijs is ook een steun in de rug voor alle activisten die naar aanleiding van de verkiezingsfraude in Iran vreedzaam hebben geprotesteerd voor meer democratie en die nu door de Iraanse regering ongenadig worden vervolgd. Hivos hoopt dat alle onderdrukte en gemarginaliseerde vrouwen wereldwijd moed putten uit de toekenning van deze prestigieuze prijs en hun strijd voor gelijke rechten voortzetten.
Een eerlijke samenleving
Hivos ondersteunt maatschappelijke organisaties, mensenrechtenactivisten en sociale bewegingen in brede zin. Een evenwichtige , eerlijke en duurzame ontwikkeling van een land is volgens Hivos namelijk alleen mogelijk als alle maatschappelijke groepen invloed kunnen uitoefenen op besluitvormingsprocessen.