Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 28 oktober 2009

`De stelling van': Judith Belinfante over arbeidsmigratie

Gepubliceerd op 28 oktober 2009

Tijdens de eerstvolgende editie van de voordrachtenreeks De stelling van ... spreekt Judith Belinfante, oud-hoofdconservator Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek van de UvA. Zij poneert op
maandag 9 november de stelling `Met het oog op de vergrijzing is arbeidsmigratie een must.'

Al jaren wordt er gediscussieerd over migranten, minderheden en de effecten daarvan in Nederland. Die discussie wordt steeds scherper en migratie wordt daardoor steeds vaker in een negatief daglicht gesteld, betoogt Belinfante. Het zou ons land benadelen. Echter migratie, in het bijzonder arbeidsmigratie is een instrument om de schadelijke effecten van negatieve demografische ontwikkeling - de vergrijzing - in Europa het hoofd te bieden. Daarnaast doen arbeidsmigranten, geschoold maar ook ongeschoold, werk waarvoor geen autochtonen meer beschikbaar (willen) zijn.

Onderzoek wijst uit dat migratie voor mensen uit ontwikkelingslanden een strategie is om een beter inkomen te verwerven voor henzelf, hun familie en hun omgeving. Er zijn ook studies gedaan naar de zogeheten remittances, de bedragen die door migranten teruggestuurd werden naar het herkomstland. In 1990 was dat volgens officiële gegevens $ US 31.1 miljard, in 2000 84.4 miljard en in 2007 240 miljard. Maar omdat voor deze remittances vaak niet-officiële bancaire kanalen worden gebruikt, schat men dat in 2006 niet 150 miljard $ US maar eerder 300 miljard $ US naar de herkomstlanden is gegaan. Deze door de migranten zelf bijeengebrachte bedragen vormen een wezenlijk deel van het ontwikkelingspotentieel, en zijn nu opgenomen in het beleid van de Nederlandse regering met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking.

Helaas ontstaan door de grote internationale migratiedruk ook misstanden: mensenhandel en vrouwenhandel waarin door criminelen enorme winsten worden gemaakt. Het is volgens Belinfante zaak door goed internationaal overleg de misstanden aan te pakken om de positieve mogelijkheden van arbeidsmigratie ten volle te kunnen benutten.

Over 'De stelling van ...'

De stelling van ... is een reeks uitdagende voordrachten van prominente wetenschappers en bestuurders. Aan de hand van een door henzelf gekozen stelling spreken zij over actuele thema's. Maandelijks is er een nieuwe editie. De stelling van ... is een initiatief van de UvA en academisch-cultureel centrum SPUI25, in samenwerking met de UvA-universiteitshoogleraren Louise Fresco, Robbert Dijkgraaf en Johan van Benthem.

Tijd, locatie en deelname

De bijeenkomsten beginnen telkens om 17.00 uur. Locatie: Academisch-cultureel centrum SPUI25, Spui 25-27, Amsterdam.

De toegang is vrij. U dient zich van te voren aan te melden via spui25@uva.nl. U ontvangt géén bevestiging; u krijgt alleen bericht als de maximumcapaciteit van de zaal bereikt is.