Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

oktober 2009

Amsterdam | maandag 9 november | tentoonstelling

Shinkichi Tajiri
De Berlijnse muur/The Berlin wall

Opening tentoonstelling naar aanleiding van de val van de Berlijnse muur op 9 november 1989

Het is bijna twintig jaar geleden dat de Berlijnse muur viel en daarmee een einde kwam aan de tweedeling van Berlijn. De onlangs gestorven beeldhouwer Shinkichi Tajiri (1923-2009) doceerde van 1969 tot 1989 in Berlijn. Daar maakte hij een bijzonder document: een complete fotografische documentatie van de Berlijnse Muur. De 43 kilometerlange muur heeft hij in z'n geheel vastgelegd. Ook maakte hij vanuit een helikopter van het Duitse leger een videofilm van de muur.

Het project heeft betekenis op verschillende niveaus. Het kan in de eerste plaats worden gezien als een eerbetoon aan het nu vrije Berlijn en als een eerbetoon aan de kunstenaar. Verder draagt het de boodschap dat muren, die mensen in- of uitsluiten, van alle tijden en plaatsen zijn.

Tajiri's obsessie voor de muur kwam voort uit zijn ervaringen in een Amerikaans interneringskamp, waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef. Hij wist zich los te maken uit die ellendige omstandigheden door zich aan te melden bij het Japans-Amerikaanse 'vrijwilligersregiment', dat in Europa de zwaarste militaire opdrachten kreeg. Tajiri raakte gewond aan zijn been, waardoor hij gerepatrieerd werd naar de Verenigde Staten. Na de oorlog vestigde Tajiri zich als jonge kunstenaar in Nederland, waar hij zich ontwikkelde tot één van de belangrijkste moderne beeldhouwers.

Opening door: Mattie Boom, conservator fotografie

Waar en wanneer?


Datum: maandag 9 november 2009
Tijd: 16.30 uur

Plaats: Hoofdgebouw VU begane grond t/o de servicebalie l de Boelelaan 1105 Amsterdam Duur: Van 9 november 2009 tot 6 januari 2010

Voor meer informatie www.vu.nl/exposorium of www.vuconnected.nl