Universiteit Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

2 november 2009

Lustrum over economische dynamiek en veranderende arbeidsmarkt

Kleinschalige, multidisciplinaire economieopleiding viert eerste lustrum

De jongste economieopleiding van Nederland, de Utrecht University School of Economics (USE) van de Universiteit Utrecht, bestaat vijf jaar. In die tijd steeg het studentenaantal van 250 naar 350 en trok de opleiding internationaal vermaarde docenten en wetenschappers aan. Van 9 tot en met 12 november organiseert de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie verschillende lustrumactiviteiten. Op 9 en 10 november worden twee wetenschappelijke conferenties gehouden over economische dynamiek en innovatie, en de veranderende arbeidsmarkt. Ook zijn er activiteiten voor alumni en studenten, waar onder een lezing door de Utrechtse burgemeester Wolfsen. Journalisten zijn van harte welkom.

De grote aantrekkingskracht van de Utrechtse economieopleiding is haar multidisciplinaire karakter. Onder de naam 'Economie Plus' biedt de Utrecht University School of Economics (USE) een voor Nederland uniek programma aan. Daarbij wordt, naast de economische component, altijd ruimte ingebouwd voor een tweede discipline: rechten, bestuurskunde, geografie, geschiedenis of sociologie. Ook is de Utrechtse opleiding internationaal georiënteerd. De meeste vakken worden in het Engels aangeboden en studenten kunnen deelnemen aan uitwisselingsprogramma's met diverse buitenlandse universiteiten. En ondanks de toegenomen studentenaantallen is USE nog steeds kleinschalig en wordt er veel waarde gehecht aan de persoonlijke begeleiding van studenten.

Bestaansrecht bewezen

Hoewel de Utrechtse economieopleiding pas vijf jaar bestaat, heeft zij haar bestaansrecht ruimschoots bewezen. Niet alleen is het aantal eerstejaars in vijf jaar tijd van 250 naar 350 gestegen, ook zijn inmiddels internationale samenwerkingsverbanden gesloten met universiteiten in Italië (Rome) en Zweden (Lund). Ook veel topwetenschappers hebben de weg naar Utrecht gevonden.

Internationale economie en veranderende arbeidsmarktrelaties

De wetenschappelijke component van de lustrumviering staat in het teken van de twee onderzoeksterreinen waar USE met name in uitblinkt. Zo gaat de conferentie op 9 november over het thema 'Economische dynamiek en innovatie' en zullen internationaal gerenommeerde sprekers, onder wie Wolfgang Keller, hoogleraar Internationale economie aan de Universiteit van Colorado en Xavier Gabaix, hoogleraar Finance aan de Universiteit van New York, ingaan op kwesties als de invloed van de verspreiding van innovatietechnologie en de samenhang tussen geografie en economie. Op 10 november staan 'Veranderende arbeidsmarktrelaties' op de agenda. Daar wordt onder meer de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt anno 2009 besproken. Zo zal Patricia Apps van de University of Sidney in haar lezing ingaan op de consequenties voor het fiscale beleid en zal Andrea Ichino van de University of Bologna in haar bijdrage aandacht besteden aan arbeidsrelaties en prestaties van werknemers.

Lezing door Utrechtse burgemeester

Voor alumni en studenten worden op 11 en 12 november workshops, speeddate-sessies en lezingen georganiseerd. Zo zal onder meer de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen voor hen een lezing verzorgen over arbeidsmarktoriëntatie. Verder worden workshops gehouden over 'Economen op de arbeidsmarkt', 'Traineeship' en 'Leiderschap en economie', de laatste in samenwerking met de Rabobank.

Lustrum

De lustrumviering van de Utrechtse economieopleiding vindt plaats van 9 t/m 12 november in Utrecht. Geïnteresseerde journalisten kunnen zich aanmelden bij onderstaande personen.

Het volledige programma van het lustrum en informatie over sprekers en lezingen op de conferentiedagen




Universiteit Utrecht