NCRV

Schepper & Co

In Schepper & Co: Karen Armstrong en compassie

Maandag 9 november

17.10 uur, Nederland 2

NCRV-presentatrice Jacobine Geel spreekt maandag in Schepper & Co met de Britse publiciste en onderzoekster Karen Armstrong naar aanleiding van de verschijning van haar boek 'De kwestie God'. Volgens Armstrong komen wij Noord-Europeanen schattig ouderwets over met ons secularisme: de rest van de wereld wordt steeds religieuzer. Het wordt dus noodzaak dat gelovigen en ongelovigen zich goed met elkaar leren te verhouden. En zo heel ingewikkeld hoeft dat niet te zijn, volgens Armstrong, want ieder mens, ook hij die zweert bij de wetenschap, is van nature religieus aangelegd en kan dat weer oppakken; een kwestie van doen.

Religie kan een goed middel zijn om wereldvrede te bereiken. Wat alle religies gemeen hebben is hun oproep tot compassie en verdraagzaamheid. Karen Armstrong heeft daarom een Handvest voor Compassie opgesteld; een tegengif voor een fundamentalistische interpretatie van religie. Aanstaande donderdag wordt dit handvest gelanceerd en start de Week van de Compassie die ook in Amsterdam gehouden zal worden.

In Schepper & Co geven Herman Philipse, opsteller van het atheïstisch manifest en directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie Gert-Jan Segers, hun commentaar op de visie van Karen Armstrong.

Na afloop van deze aflevering van Schepper & Co is op het digitale themakanaal Spirit24 het gehele interview met Karen Armstrong te bekijken.