Vlaamse Overheid

verkeerssituaties op de Citadellaan (R26) en in de Leuvensesteenweg (N2)

Werkzaamheden in Diest: Gewijzigde verkeerssituaties op de Citadellaan (R26) en in de Leuvensesteenweg (N2)

Vlaamse overheid

vrijdag 6 november 2009

Op maandag 9 november start het Agentschap Wegen en Verkeer met de herinrichting van het gevaarlijke kruispunt van de Citadellaan (R26) en de Nijverheidslaan. Dat is een van de 131 gevaarlijke kruispunten die het Agentschap Wegen en Verkeer herinricht in Vlaams-Brabant. Het kruispunt wordt niet alleen omgevormd tot een rotonde: er komen ook nieuwe, vrijliggende fietspaden langs de Citadellaan en de Nijverheidslaan. Tijdens de werkzaamheden zal het doorgaande verkeer op de Citadellaan een tijdelijke weg parallel met de Citadellaan kunnen gebruiken. In de loop van volgende week start ook een nieuwe fase in de werkzaamheden op de Leuvensesteenweg (N2). Gedurende twee weken zal het verkeer er met tijdelijke verkeerslichten beurtelings geregeld worden. Om de hinder te beperken zal die verkeersregeling enkel op weekdagen van 9:00 uur tot 16:00 uur toegepast worden. Tijdens de ochtend- en avondspits zal het verkeer dus in de beide rijrichtingen tegelijk kunnen rijden. Op het plan dat als bijlage met dit persbericht verspreid wordt staan nog eens de belangrijkste werkzaamheden op de Diestse gewestwegen aangeduid.

Een rotonde en vrijliggende fietspaden op de Citadellaan

De tijdelijke weg die parallel ligt met de Citadellaan zal tijdens de werkzaamheden op het kruispunt met de Nijverheidslaan het verkeer op de Citadellaan en het verkeer van en naar Scherpenheuvel opvangen. Het verkeer van en naar het centrum van Diest kan tijdens de werkzaamheden echter de Nijverheidslaan niet gebruiken. Voor dat verkeer zijn er plaatselijke omleidingen voorzien.

Leuvensesteenweg: veiliger en vlotter verkeer

De herinrichting van de Leuvensesteenweg zal de verkeersdoorstroming, de bereikbaarheid van de handelszaken en de verkeersveiligheid aanzienlijk verbeteren. Op 9 november begint de aannemer met de heraanleg van de middenberm. Omdat er ondertussen ook nog gewerkt zal worden aan de zuidkant van de weg (rijrichting Diest), moet er met een systeem van beurtelings verkeer gewerkt worden. Die werkzaamheden moesten op 9 november starten, maar door het slechte weer van de laatste dagen is de timing van het project verschoven. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal de startdatum van de nieuwe fase aankondigen zodra die bepaald is.

Nieuwe verkeerlichten op kruispunt `Rasop'

Sinds vrijdag 27 oktober staan er nieuwe verkeerslichten op de `Rasop', het kruispunt van de Diestersteenweg (N10) de Delphine Alenuslaan en de Zichemseweg (R26). Voortaan zal het verkeer veilig links kunnen afslaan op het kruispunt. Om tijdens de werkzaamheden de verkeersdoorstroming op peil te houden, is het nu tijdelijk onmogelijk voor het verkeer dat van de Leuvensesteenweg komt om de rotonde op te rijden. Dat verkeer moet omrijden via de rotonde van de Delphine Alenuslaan en de Commissaris Neyskenslaan.

Veiliger kruispunt Webbekom

Aan het kruispunt van het op- en afrittencomplex van de E314 en de toegang naar het bedrijventerrein Webbekom (op de Halensebaan) wordt een nieuwe rotonde met een fietstunnel aangelegd. Het verkeer slaat er nu aan het kruispunt verplicht rechtsaf, en kan rechtsomkeert maken aan de rotonde in Halen of op de tijdelijke rotonde ter hoogte van de Parelbergstraat.

De planning van de werkzaamheden: afhankelijk van het weer Volgens de huidige planning zullen de werkzaamheden op het kruispunt van de Citadellaan beëindigd zijn op 31 mei 2010. Op de Halensebaan zal de tijdelijke verkeerssituatie tot 15 juli 2010 in voege blijven. De verkeershinder op de Leuvensesteenweg zal voorlopig tot een einde komen tegen het einde van het jaar. In het voorjaar zal dan nog de toplaag van het wegdek aangelegd worden. De huidige planning van alle projecten is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij regenweer of uitzonderlijk lage temperaturen kan er immers niet geasfalteerd worden.