EU EC Enterprise


Cultuur, onderwijs en jeugd - Cultuur - 06/11/2009

Europa herdenkt bezwijken IJzeren Gordijn

Europa viert de val van de Berlijnse Muur 20 jaar geleden

Op 9 november is het precies 20 jaar geleden dat de Oost-Duitse regering haar verzet eindelijk opgaf en de bevolking toestond om vrij te reizen tussen het communistische Oost-Berlijn en het westelijke deel van de stad.

Destijds, in 1989, werd het nieuws eerst op ongeloof onthaald, maar al snel volgden uitbundige straatfeesten, begonnen mensen massaal de grens over te steken en lieten zij hun emoties de vrije loop. Die dag was een triomf voor de - vaak ondergrondse - bewegingen tegen de communistische regimes in Oost-Europa.

Met culturele evenementen Deutsch English français polski in heel Europa zal de val van het IJzeren Gordijn worden herdacht. In Amsterdam is er bijvoorbeeld een expositie van zeven internationale kunstenaars, zijn er optredens van Duitse bands, evenals lezingen, filmvoorstellingen en discussiebijeenkomsten. In Brussel zijn er filmvoorstellingen, is er een fototentoonstelling en vindt er in het door een symbolische muur omgeven Jubelpark een concert plaats.

De Berlijnse Muur hield Oost- en West-Berlijn vanaf 1961 verdeeld.

Dat er verandering op til was, werd al duidelijk in 1988, toen de Poolse regering na een reeks stakingen een dialoog aanging met de oppositiebeweging Solidarnosc. De golf van ontevredenheid verspreidde zich al snel over de rest van Oost-Europa.

Hongarije opende zijn grenzen met Oostenrijk in mei 1989: de eerste scheur in het IJzeren Gordijn. In augustus vormden twee miljoen mensen in de drie Baltische staten - Estland, Letland en Litouwen - een menselijke keten van 600 km lengte tussen de hoofdsteden om aandacht te vragen voor hun roep om onafhankelijkheid.

Op 3 oktober 1990 werden Oost- en West-Duitsland officieel herenigd en werd het voormalige Oost-Duitse grondgebied een deel van de EU. Geleidelijk bezweken ook de andere communistische regimes en kwamen er vrij gekozen regeringen voor in de plaats. Zij werden geholpen om aan de criteria voor het EU-lidmaatschap te voldoen: stabiele democratische instellingen, de vorming van een rechtsstaat, respect voor de mensenrechten en een functionerende markteconomie.

Sindsien zijn tien voormalige Oostbloklanden erin geslaagd aan de eisen te voldoen. In 2004 werden Tsjechië, Polen, Letland, Litouwen, Estland, Hongarije, Slowakije en Slovenië lid van de EU. In 2007 volgen Roemenië en Bulgarije.

EU-burgers kunnen nu ongehinderd werken, wonen en studeren in 27 landen. Het bedrijfsleven profiteert van een steeds verder geïntegreerde EU-markt en het is Slowakije en Slovenië zelfs al gelukt om de euro in te voeren.

Dit alles heeft enorm veel bijgedragen tot de vrede en stabiliteit in Europa, die de EU natuurlijk probeert te behouden.

Meer over het IJzeren Gordijn Deutsch English français polski

Geschiedenis van de EU


* 20 jaar sinds de val van de Berlijnse Muur
* De twintigste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur

Naar boven