Rechtbank Leeuwarden


Ontslagverzoeken re-integratiebedrijf Baanplan afgewezen

De kantonrechter vindt dat de bedrijfseconomische noodzaak voor de ontbinding van de arbeidsovereenkomsten tussen Baanplan en haar werknemers niet is aangetoond.

Baanplan neemt werknemers van (in dit geval: van TNT Post en Koopmans Meelfabrieken) voor één jaar in dienst en ontvangt hiervoor een heel jaarsalaris van de oude werkgever. Baanplan probeert de werknemers binnen dat jaar bij een nieuwe werkgever onder te brengen. Volgens Baanplan lukt het door de economische crisis niet meer om werknemers uit te plaatsen, waardoor zij verlies lijdt. Baanplan zegt dat alle personeelsleden zullen worden ontslagen, zonder vergoeding.

De kantonrechter is van oordeel dat de onderbouwing van Baanplan niet deugt. Er zijn alleen eigen cijfers ingediend, zonder een deugdelijke toelichting en zonder accountantsverklaring. Mede gelet op het feit dat Baanplan de loonkosten van de werknemers al vooraf voor één jaar vergoed heeft gekregen, is onvoldoende aannemelijk geworden dat het ontslag van de werknemers de enige optie is.

LJ Nummers


BK2180
BK2185
Zie het origineel

Bron: Rechtbank Leeuwarden
Datum actualiteit: 5 november 2009