Gerechtelijke organisatie

Onderzoek in mensensmokkelzaak geschorst

âs-Hertogenbosch, 9 november 2009 â Het gerechtshof âs-Hertogenbosch heeft het onderzoek geschorst in de strafzaak tegen 10 verdachten van onder meer mensensmokkel, (poging tot) moord/doodslag, afpersingen, opiumdelicten, verboden wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie.

Het gerechtshof heeft beslist dat de verweren van de verdediging om het openbaar ministerie niet-ontvankelijk te verklaren in deze strafzaak op onderdelen ongegrond zijn.
Wel gaat het hof het ook nog door de verdediging aangevoerde argument dat er sprake zou zijn van schendig van de fundamentele beginselen van het stafproces, verder onderzoeken. Het hof is van oordeel dat er duidelijkheid moet komen over de feitelijke gang van zaken en de motieven van de officier van justitie rond het verzenden van een ambtsbericht met informatie over belangrijke getuigenverklaringen aan de rechtbank âs-Hertogenbosch zonder medeweten van de verdediging, het verzoek van de officier tot vernietiging van dat ambtsbericht en van email-correspondentie tussen de officier van justitie en de rechtbank, alsmede de informatieverschaffing door de officier van justitie omtrent de positie van een belangrijke getuige.

De volgende zitting in deze zaak zal plaatsvinden op een nader vast te stellen datum in maart of april 2010. Dit zal een regiezitting zijn, waarbij partijen eventuele onderzoekswensen kenbaar kunnen maken. Vervolgens zal het hof beslissen of en zo ja welk nader onderzoek moet worden verricht.

Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 9 november 2009 Naar boven