ABVAKABO FNV

Verpleegkundige betaalt bijscholing vaak zelf

Verpleegkundigen willen graag bijscholen, maar doen dit vaak in eigen tijd en trekken daarvoor vaak hun eigen portemonnee.

Dit blijkt uit onderzoek van DUO Market Research, in opdracht van Nursing en VDO Opleiding en advies, onderdeel van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Aan het onderzoek hebben 270 verpleegkundigen meegedaan. 40 procent van hen geeft aan bij- of nascholingen helemaal of deels zelf te betalen. In de thuiszorg is dit percentage nog hoger: 64 procent. Ook blijkt dat bijna 70 procent van de verpleegkundigen moet de bij- en/of nascholing (geheel of gedeeltelijk) in eigen tijd volgen, in de thuiszorg moeten bijna alle verpleegkundigen dat (92 procent).

Kwaliteitswet
Een zorginstelling is conform de Kwaliteitswet zorginstellingen verplicht te zorgen voor goed personeel, zowel in kwantitatieve als in kwalitatieve zin. In dit verband is het opmerkelijk dat slechts 47 procent van de respondenten zich gestimuleerd voelt door hun werkgever tot het volgen van een opleiding of bijscholing. In de thuiszorg is dat percentage nog lager (33 procent). Bovendien geeft 30 procent aan dat de drukte het volgen van bijscholing onvoldoende toelaat, weet 54 procent niet wat de voorwaarden zijn om kans te maken op een door de werkgever betaalde opleiding/bijscholing en weet 88 procent niet hoe groot het scholingsbudget is.

Eigen verantwoordelijkheid verpleegkundige
Een kwart van de ondervraagde verpleegkundigen in het onderzoek is van mening dat het opleidingsniveau af en toe te wensen overlaat. Volgens jurist Ivo Sindram is dat echter niet alleen een verantwoordelijkheid van de werkgever, maar ook van de verpleegkundige zelf. `Van een professional mag worden verwacht dat hij of zij zelf de vakkennis op peil houdt en dat niet laat afhangen van de werkgever', aldus Sindram. `Een verpleegkundige die een fout maakt als gevolg van onvoldoende vakkennis, kan zich in een eventuele procedure niet met succes verweren met het feit dat de werkgever geen geld beschikbaar stelde voor bijscholing of dat de werkdruk een bijscholing niet toeliet. Ook de rechter gaat uit van een eigen professionele verantwoordelijkheid.'

Een uitgebreid artikel over dit onderzoek vind je in novembernummer van Nursing. Het volledige onderzoek is hier te downloaden. 09-11-2009, Geestelijke gezondheidszorg, Jeugdzorg, Thuiszorg, Universitair medische centra, Verpleeg- en verzorgingshuizen, VVT (Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg), Welzijn, Ziekenhuizen |