Gemeente Purmerend

Meerjarenbegroting in teken van bezuiniging

09 november 2009

Bezuiniging op P3 praktisch gehalveerd

De gemeenteraad heeft de begroting voor de jaren 2010 tot en met 2013 vastgesteld. De begroting staat in het teken van bezuinigingen, onder meer doordat het Rijk de komende jaren veel minder geld geeft aan de gemeenten. De gemeente Purmerend moet de komende vier jaar 15,8 miljoen bezuinigen om de financiële huishouding op orde te krijgen. De komende jaren zijn maatregelen op alle gebieden daarom onvermijdelijk.

Toch heeft de raad het voorstel van het college voor een commerciële exploitatie van P3 teruggebracht tot een subsidievermindering van EUR 240.000 in 2012 en 2013. Daarmee komt de raad tegemoet aan de wens van de culturele instellingen om P3 in handen van de gemeente te houden. Ook heeft de raad onder meer de volgende besluiten genomen: jaarlijks EUR 50.000 minder subsidiegeld voor de Vrijwilligerscentrale, uitstel van een subsidie van EUR 15.000 aan de Purmerade, het gedeeltelijk terugdraaien van het onderhoud aan het straatmeubilair en straatreiniging (EUR 100.000) en EUR 200.000 minder te besteden aan het onderhoud van wegen. Ook bezuinigt de raad op het Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Waterland (ISW).

Purmerends museum
De verhuizing van het Purmerends museum gaat voorlopig niet door. De raad heeft een motie aangenomen om Villa Clementine en de Doelestallen slechts voor bepaalde tijd te verhuren. Op deze manier blijft het mogelijk dat het museum op de lange termijn verhuist naar deze twee locaties.

OZB, minima en huisbezoeken
Een aantal voorstellen van het college is niet aangenomen of juist uitgesteld. Zo wordt de OZB alleen aangepast aan de inflatie en wordt de kwijtschelding van minima niet ondergebracht in de tarieven voor de riool- en afvalstoffenheffing, maar blijft deze bekostigd uit de algemene middelen. De raad besloot ook om de voorgenomen bezuiniging op huisbezoeken voor hulp in de huishouding niet door te laten gaan.

De volledige besluitenlijst van de raadsvergadering van 5 november 2009 staat op www.purmerend.nl, bij 'Politiek en bestuur'.