Algemene Inspectiedienst (AID)

Naleving reptielenbeurs Nijmegen goed

09 november 2009

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft op de reptielen- en amfibieënbeurs in Nijmegen vastgesteld dat de handelaren aan de regels voldeden. De controles die voorafgaand en tijdens de beurs op zondag 8 november werden uitgevoerd, richtten zich onder andere op de naleving van de regels gesteld aan de handel in reptielen en amfibieën die de hoogste beschermingsgraad genieten in de CITES-wetgeving. In totaal controleerde de AID dertig handelaren. Er werden geen overtredingen geconstateerd.

De handel in beschermde dier- en plantensoorten is geregeld in het internationale CITES-verdrag. In Nederland liggen deze afspraken vast in de Flora- en Faunawet. Voor de meeste dier- en plantensoorten geldt dat zij niet verhandeld of gehouden mogen worden zonder dat de legale herkomst aantoonbaar is via een vergunning of een certificaat. Verder geldt voor veel soorten een administratieplicht. Reptielen en amfibieën die hoogste beschermingsgraad genieten, mogen alleen worden verhandeld als ze aantoonbaar afkomstig zijn uit nakweek van in gevangenschap gehouden ouderdieren. Het houden van deze dieren is alleen toegestaan als de eigenaar een certificaat kan tonen.

Ook aanbieders van voedseldieren werden gecontroleerd. Dergelijke dieren, onder andere ratten en muizen, worden gebruikt om reptielen te voeren. De voedseldieren werden zowel diepgevroren als levend aangeboden. Een diepgevroren voedseldier is categorie 2 materiaal en mag alleen door erkende bedrijven worden aangeboden. Zo moet de verkoper onder andere handelsdocumenten kunnen tonen.